kolmapäev, 21. juuli 2010

Frappe - kiire jääkohv. Kuuma suvepäeva lahutamatu kaaslane.


Sel aastal on meid õnnistatud täpselt õige suvega - oli pikk, külm ja lumerohke talv ning nüüd on pikk, kuum ja päiksepaisteline suvi.

Kuigi kuumus on kestnud juba kuu aega ühtejutti paneb mind ikka veel imestama Tallinna söögikohtade suutmatus ilmaga kohaneda - kuhu ka ei läheks, mitte kuskil ei pakuta jääkohvi. Ma ei palugi keerukat jäätise ja vahukoorega kohvikokteili vaid lihtsat frappet, mida valmistatakse lahustuvast kohvist. Kui väljas ei pakuta, tuleb kodus ise teha.

Vaja läheb:
- 1-2 tl lahustuva kohvi graanuleid
- ca 100 ml/pool klaasi külma vett
- ca 100 ml/pool klaasi külma piima
- 1-2tl suhkrut soovi korral
- jääkuubikuid
Vaja läheb sheikerit (parim on metallist).

Pane sheikerisse jää, kohv, suhkur ja pool veest ning raputa kuis jaksad 10-20sekundit. Kontrolli ja kui kohv on vahus ning kohev vala klaasi. Pikenda piima-ja veega maitse järgi. Serveeri kohe koos kõrrega. Palju päikest ja jääkülma kohvi.

5 kommentaari:

  1. Ei tea jah miks ei pakuta meie kohvikutes frappet, täitsa kahju kohe :( Coffee IN-is on mingisugune külm kohv aga see pole see :D

    VastaKustuta
  2. Oh kullake, frappe oleks juba ülim tipp, ma alustaks aga sellest, kuidas meie söögikohad ka keset suve hulgiladudest välismaist tomatit ja lavakurki tellivad ja salatites serveerivad. samuti kuidas enamus kohti ei viitsi suvel oma menüüd ümber teha ja pakuvad ikka samasugust veinikastmes liha ja puravikupastat, mida talv läbigi. Rääkimata suppidest, mis mõnusate külmsuppide asemel ikka mingi ebamäärased hooajatud lurrid on. Selle kõrval on külma kohvi ja muu suvise joogi puudumine veel köömes. Ei tea, kas need kokad üldse aastaaegade vaheldumist märkavad?

    VastaKustuta
  3. Mina isiklikult soovitaks veel ka m6nda maitsesiirupit. Suhkur on kurjast mitte ainult kalorsuse vaid ka maitsevaesuse t6ttu. Kui juba patustada siis pigem parimaga:)

    Maitsnud ise eriti ei olnudki selliseid kylmi kohve, pigem juhuslikult avastasin selles oma maitselemmiku. Muude toimingute t6ttu juba jahtunud kohvile lisasin kylma piima ja amaretto siirupit ning oi kyll maitses hea. Julgen oletada, et piparmyndisiirup oleks yks parimaid variante.

    VastaKustuta
  4. Kui keegi pahaks ei pane, siis ma kirjutaks kuidas Kreekas seda tehakse ilma masinata, ja no siin juuakse seda ikka kogu aeg ;)
    Paned sheikerisse (või lihtsalt kaanega topsik)suhkru, kohvipulbri ja veidi külma vett ja raputad kuni tekib vaht. Selle vahu valad klaasi, lisad jää, ning täidad klaasi külma veega. Kes soovib võib lisada ka piima.
    Mu arust parim mida kuumal suvepäeval juua tahta siin Kreekas :P

    VastaKustuta

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...