reede, 30. september 2011

Võiroos - hunnitu kohvikõrvane ehk vanakooli klassika vol3

Võiroos on üks imeline saiake - see maitseb suurepäraselt nii kohvi kui ka teega, täitsa niisama paljalt või singi ja juustuviiluga. Selle mõnusalt krõbedad pealmised kihid ja sisemised, näppe kaunilt võiläikeliseks määrivad pehmed lehekesed peidavad endas tegelikult vaid viit väga lihtsat koostisosa - jahu, pärmi, vett, soola ja võid. Lihtsuses peitub võlu, teame ju seda nii hästi.

Ka võirooside tegemine on tegelikult lihtne, kui sa tead erinevaid nõkse ja nippe, tehnoloogiliselt midagi keerukat pole. Peamine ajakulu on pärmitaina kihitamine, kõik muu on juba tavaline saiakeste tegemise juurde kuuluv töö, kuid ahjusoojad võiroosid on seda kulu väärt.

Panen siia kirja võirooside põhiretsepti, mida mina kasutan ja ka samm-sammulise tegemisõpetuse koos piltidega.

Valmib 20 saiakest:
- 700 grammi nisujahu
- 300-350 grammi vett
- 25 grammi presspärmi
- teelusikatäis soola
- 2 tl suhkrut

Veel läheb tarvis
- jahu rullimimiseks
- kihitamiseks 150 grammi toasooja võid ja 1 tl peensoola.
- 1 muna määrimiseks
- 2 spl võid lõppviimistluseks

Valmista pärmitainas, milleks lahusta pärm leiges vees ja sega sõelutud! jahu, soola, suhkru segusse. Sõtku elastseks tainaks ning lase rätiku all soojas kohas tunnike kerkida. Löö rusikaga tainast õhk välja ning tõsta jahuga kaetud lauale.

Suru tainapall käte abil natuke madalamaks ning rulli see ristkülikuks.
Esmalt rulli tainast mõlemale poole pikkusesse, siis üles-alla laiusesse kogu tainaplaadi ulatuses ja seejärel nurkadest diagonaalselt välja. Nüüd venita ja lükka käte abil tainaplaat ristkülikukujuliseks. Pärmitainas on hästi elastne ja vastupidav, seda saab julgelt kätega töödelda. Ristkülikukuju on oluline seepärast, et kogu tainas saaks kihitatud ja väljavenitatud äärtesse ei jääks pakse tainakihte.

Esimene kihitamine.
Sega kokku toasoe või ja sool ning määri käega pool sellest 2/3 tainaplaadile.
Tõsta puhas tainaplaadi osa võitatud plaadi peale ja pühi sellelt jahu.
Tõsta sinna peale omakorda väljaulatuv võitatud osa ja suru õrnalt peopesa abil kokku nii, et õhku vahele ei jääks.
Oled saanud 3 kihilise taina. Lase tainal 10 minutit rätiku all rahuneda.

Teine kihitamine.
Esmalt tõsta tainaplaat enda ette nii, et lahtine äär oleks sinu poole - nii saad paremini jälgida, et tainakihid rullimisel ei nihkuks.
Nüüd rulli tainas taaskord suureks ristkülikuks - esmalt pikkusesse, siis laiusesse ja siis nurkadest välja. Jälgi, et tainaplaadi all oleks piisavalt jahu, et see saaks ühtlaselt venida, mitte ei jääks alumine osa lauale kinni - kuna tainaplaatide vahel on nüüd või, nihkuvad ülemised kihid väga lihtsalt alumiste suhtes.

Venita ja suru käte abil tainaplaat ristkülikuks ning määri käega 2/3 tainaplaadi peale ülejäänud või. Tõsta puhas tainaplaat võitatud osale, pühi vahelt jahu ning tõsta peale võitatud tainaplaadi ots. Suru peopesaga õrnalt kokku ja õhk vahelt välja. Oled saanud 9 kihilise taina. Lase tainal 15 minutit rahuneda.
Saiakeste vormimine
Tõsta tainaplaat taaskord enda ette lahtine serv sinu poole ning rulli see 40X40cm tainaplaadiks. Mõõda välja 10X10cm äärelaiusega tükid ning lõika noaga tainaplaat osadeks.
Võiroosi voltimiseks suru neli tainanurka pöidla abil keskele kokku, kuid mitte üksteise peale. Seejärel suru keskele kokku neli uut tekkinud nurka ja seejärel veelkord 4 nurka, et saaksid väikese roosikese.
Lase roosidel 10 minutit kerkida ning määri siis kergelt muna-vee seguga ja jäta 10ks minutiks järelkerkima.
Küpseta 210 kraadises ahjus kuldseks (ca 12-16minutit) ning määri ahjust võtmisel üle sulavõiga. Võiroosid ongi nautimiseks valmis!

Parimad samal päeval, sobivad ka külmutamiseks, kui üle peaks jääma :) Head voltimist!

31 kommentaari:

  1. Oi Kätrin, mina olen nüüd nii õnnelik. Pildil on super isuäratavad võiroosid, nädalavahetusel hakkan tegema;) Tänud!

    VÕirooside austaja, Ragne:)

    VastaKustuta
  2. Mulle nii väga meeldib Sinu entusiasm ja pealehakkamine - ootan pikkisilmi Sinu kogemusi ja pilte sellest ettevõtmisest.

    VastaKustuta
  3. Ohhsaaa pühade püsss. Kui super võiroosid. Hakkan ka kohe tegema oma lemmiksaiu!
    Jeeei :=)
    L.

    VastaKustuta
  4. Nii tore, et see sellist rõõmu Sulle toob, L. Head küpsetamist!

    VastaKustuta
  5. Võiroosid on ka minu suured lemmikud :P

    VastaKustuta
  6. Võiroosid on hetkel tegemisel..:) Kuna teen täiesti esimest korda siis tekkis küsimus, et kuidas ma saan 9 kihti? Keeran ju kaks korda 3 kihilist tainast kokku, see peaks olema siis kuus kihti? Või pean kolm korda kihitama?
    Olen kihitamise juures hetkel ja jätan juhendi järgi siis praegu 6 kihilise taigna.

    :)

    VastaKustuta
  7. Anonüümne, teisel korral keerad Sa ju kolmekihilist tainast kolmeks millest tekibki 9 kihti kokku :)

    VastaKustuta
  8. Irw..päris hea matemaatika:D Ehk siis "istu, hinne 2" mulle!

    Aga nüüd hakkan voltima ja vaatan kuidas välja tuleb. Terve pere ootab!Ise ka;)

    VastaKustuta
  9. :)
    Matemaatikat saab teha küll ja küll küpsetamisel.

    Koolis oli meil näiteks selline ülesanne.
    Lehttainas on 256kihiline, kihitatakse neljaks - küsimus: mitmeks keeratakse lehttainas kihitamisel?
    Edu küpsetamisel!

    VastaKustuta
  10. Valmis said..2 ja enam tundi tegemist. Kõik sujus hästi kuni ahjus millegipärast ilusti kerkinud roosid lössi vajusid.. kas võimalik, et ahi oli liiga kuum? Ja keskelt nagu tahtsid kohati lahti tulla.. Aga muidu tulid sellised õhulised ja krõbedad, maitse on mõnna (krõbistan just ühte).
    Mulle jubedalt meeldib kui retseptide juures on pildigalerii kuidas asju teha. Seega 5+ selle peale! Nii võiks kõik retseptid olla;) Aga suured tänud võirooside eest, sai endale jälle 1 väike väljakutse esitatud, mille ka suht rahuldavalt ületasin:)

    VastaKustuta
  11. Huvitav - kokku vajumist polegi ma kunagi varem kohanud-näinud. Ahju kuumuses ei saa asi olla, kuna tegelikult on retseptis isegi 220kraadi, aga parema läbiküpsemise nimel olen ma ise kasutanud 210kraadist ahju ja kõik on alati toiminud.

    Aga mul on nii hea meel, et siiski kõik õnnestus ja tulemusega rahul oled.
    Järgmiseks siis lehttainas - püüan taaskord pildistada ja kõik samm-sammult kirja saada - mulle endale meeldivad ka sellised postitused.

    VastaKustuta
  12. Super! Pikka aega olen tahtnud teha ja see retsept on lihtsalt super, hästi samm haaval seletatud. Just võtsin plaadi ahjust välja ja võiroosid on imeilusad kuldpruunid ning krõbisevad ja seest mõnusalt kihilised. Järgmine kord panen ainult natuke rohkem soola, sest minule meeldivad pisut soolasemad.

    Edu edasiste küpsetistega! : )

    VastaKustuta
  13. Grissuu, väga tore, kui õnnestusid.
    Sellised samm-sammult õpetused meeldivad ka mulle väga, aga fotokale, mida ma jahuste kätega hoian, et järgmisest sammust pilti teha, mitte nii väga :)

    VastaKustuta
  14. Täna küpsetasin neid ,ja lihtsalt super head :) Kindlad lemmikud ;)

    VastaKustuta
  15. Huvitav, kas nii saab, kui õhtul teha võiroosid valmis, kuid jätta küpsetamine hommikuks? Nii oleks hommikul saiakesi hea kohvi kõrvale süüa :)

    VastaKustuta
  16. Suur tänu lihtsa retsepti eest! Väga "õiged" saiad tulid. Ilmselt panen küll järgmisel korral natuke vähem jahu sisse. Ma kasutasin Kalewi tüüp 550 jahu ja sellega jäi taigen natukene liiga tihke, kuigi väga hästi vormitav.

    PS! Kirjutasid saiavormi-postituse juures, et oled nn vana kooli magustoitude austaja - jah, selliseid leidub siin maal veelgi ;)

    Liisi

    VastaKustuta
  17. Anonüümne, saab teha nii küll, aga siis tee esimene kerge ca 30 minutit ning kogu kihitamise vahepealne osa ning ka pärast saiakeste lõplikku viimistlemist hoia neid külmikus - see aeglustab kerkeprotsesse. Hommikul võta saiakesed külmikust välja - kui vaja, hoia ka toatemperatuuril ca 30 minutit, aga kui üleöö on saiakesed "täis"kerkinud, pista kohe ahju. See on selline katsetamise mäng, et kui külm külmik on, sellest sõltub, kas ööga kerkivad üle, täis või ala. Kui üle, pole hullu, saad head saiakesed ikka, aga mitte nii head, kui ala, kergita toatemperatuuril ja kui saiakesed on kohevad ja kerkinud, siis kohe ahju!

    Liisi, jahu kogus varieerub alati - sõltub see jahu niiskussisaldusest - kas ta on seisnud poes kauem laoruumis jne. Mina jätan pärmitainaste puhul alguses natuke jahu alati sisse segamata ja kui vaja, panen kõik, enamasti siiski isegi juurde. Ma olen tõesti vanakoolikate suur austaja, eks lapsepõlvemaitsed ole ikka need parimad :)

    VastaKustuta
  18. Tehtud!
    Ma panin ka vähem jahu ja rullisin vist liiga õhukeseks, sest sain 25 saiakest, aga superhead!
    Aitäh!

    VastaKustuta
  19. Tere
    Üritasin ka.... mul kuidagi ei kippunud vee ja jahu vahekord paigas olevat (kaalusin mõlemad!!!). Taigen tuli ikka väga tihke (kuigi kõike jahu ei jaksanudki sisse sõtkuda - Eriti Hea Veski Mati jahu). Ei tahtnud omast peast ka asja muutma hakata arvasin , et ehk või "parandab" asja. Esimene kerkimine oli olemas. Siis aga ei jaksanud enam kerkida (tegin täpselt retsepti järgi. Lõpptulemus oli kurb - kõvad tuimad käkid tulid. Kahju oli ajast muidugi kõige rohkem. Tõusin laupäevahommikul 5-st üles, et perele hommikuks üllatust teha. Aga pole hullu - kindlasti üritan uuesti ja ikka tavapärase "oma käe" järgi pärmitaignaga - see võikihitamine aga tore teema ju - ei tea, miks ise selle peale varem pole tulnud - lehttaigent ju küll ise tehtud.
    Kena kevade jätku ja üllatusterohket peatse saabuvat püha.

    VastaKustuta
  20. Anonüümne,
    katseta kindlasti uuesti ja eks pärmitaina tegemine ongi alati tunde küsimus, kuna jahu niiskus määrab päris palju asja.
    Võiga kihitamine on tore jah, kui on soov teha magusaid saiakesi, saab või sisse näiteks kaneeli-suhkrut segada ja samasugused toredad lisandiga roosikesed teha.

    VastaKustuta
  21. Väga hästi tulid välja ja super maitsvad,tuli kohe kooliaeg meelde,kui said kohvikus võiroosi ostmas käidud;)

    VastaKustuta
  22. Kas neid võiroose saaks ka enne küpsetamist sügavkülmutada? Et siis paras kogus laupäevahommikul ahju pista:) Kuidas siis peaks toimetama?
    Kairi

    VastaKustuta
  23. SUPPER HEAD TULID.......

    VastaKustuta
  24. Kairi, kui soovid sügavkülmutada, vormi saiakesed valmis ja pane sügavkülma. Eelneval õhtul tõsta sügavkülmast tavalisse kappi sulama ja kerkima. Küpseta ahjus kuldseks 200kraadi juures.
    Tore, et siin katsetajatele meeldinud on ja retsept õnnestub.

    VastaKustuta
  25. kas keegi teab mis on pressparmi ja kuivparmi suhe kui asendada .?? Minu praeguses elukohas pressparmi ei myyda aga tahaks vaga teha neid saiakesi.

    VastaKustuta
  26. Lugesin, et tuleb 20 saiakest, aga matemaatika ei anna kuidagi 40x40 taignast, 10x10 suuruseid lõigates, rohkem, kui 16 saia :) Aga aitäh retsepti eest, tegin täna 50/50 tavalisest nisujahust ja täistera nisujahust (kuna ei raatsinud minna kapi kallale kolistama, kui laps magas, et tavalist jahu juurde tuua), ning väga head tulid sellegi poolest. Homme teen uuesti, see kord ainult tavalisest nisujahust, tahaks ikka seda ehedat võiroosi süüa. Need tervislikumad annan mehele kalale kaasa, las sööb võileiva asemel.

    VastaKustuta
  27. Võtsin just esimese pannitäie ahjust välja. Super head!
    Jahu panin tunde järgi, umbes 550g.

    Aitäh õpetuse eest!


    VastaKustuta
  28. Panin ka jahu tunde järgi aga vot, võid panen järgmine kord rohkem ja soola ka. Mulle ikka meeldib, kui on korralikult soolane ja mittetervislik :P

    VastaKustuta
  29. Hullumaja, ajate siin vastu ööd isu peale, need on ka minu ühed vaieldamatud lemmikud! :D Hakkaksin kohe tegema aga kuna on juba liiga hilja (vaim ka väsinud) siis tuleb see asi ette võtta homme ja juurde teha ka korralik vahune kakao ja lasta kõigel sellel hea maitsta :D

    VastaKustuta
  30. Tegin selle retsepti järgi croissant'e ja need tulid imelised. Aitäh!

    VastaKustuta

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...