teisipäev, 4. mai 2010

Kõige parem juustukook - Manhattan

Ma tean, et siin blogis on juba mitmeid postitusi teemal kõige parem... Kõige parem jäätis, kõige parem viis teha lillkapsast, parim keeks jne jne...

Olen katsetamiste tulemusena välja sorteeritud paljude retseptide hulgast just need parimad, mis jagamist väärivad ja siin veel üks - parim juustukook, mida olen eales söönud-teinud.

Kellele juustkoogid meeldivad, siis Manhattan on selline klassikaline - krõbedal põhjal, mitte väga magus ja ülimalt kreemine juustukook.


See sametine, hõrk kook on minu jaoks eriti aktuaalne just nüüd, kus esimestest maasikatest saab kõrvale pakkuda maitseka lisandi,
mis koogile rohkelt maitset annab.

Siinjuures saan kinnitada, et see pole ainult minu personaalne arvamus, vaid seda kooki kiidavad paljud. Retsept pärineb Nami-Namist, koguseid natuke mugandatud.

Mina küpstan seda kooki 26 cm läbimõõduga vormis, jagub ca 12 sööjale. Parim on kook valmis teha eelmisel päeval, sest see peab enne serveerimist jahtuma ja muutub nii vaid paremaks.
Põhja jaoks:
12 tk Digestive-küpsiseid
50 g sulatatud võid

Täidise jaoks:
600 g (Philadephia) toorjuustu (mitte light)
85 g suhkrut
3 muna
2 tl vaniljesuhkrut

Kate:
500 g 20% hapukoort
2 sl suhkrut
2 tl vaniljesuhkrut

Pane lahtikäiva vormi põhja küpsetuspaber. Purusta küpsised ja sega sulatatud võiga*. Suru küpsise-või puru niiskete kätega vormi põhja nii, et tekib ka väike serv koogi küljele. Pane põhi külmkappi tahenema.
*Lihtsaim on põhja teha köögikombainis, purustamisreziimil - murra küpsised väiksemaks, lisa toasooja pehme või ja purusta, kuni saad märja liiva taolise massi.

Valmista täidis segades kõik ained miksirga madalal kiirusel vahustada. Et kõik korralikult seguneks, peavad täidise koostisosad olema toatemperatuuril!

Vala täidis vormi ja küpseta 180 kraadises ahjus 35-45minutit, kuni mass on keskelt enam-vähem hüübinud. Et kook ei praguneks, aseta ahju küpsemise ajaks kauss veega.

Valmista kate segades hapukoor ja suhkrud. Vala ettevaatlikult küpsenud koogile ja pista 6minutiks 230kraadisesse ahju.
Keera ahi välja ja lase ahjus tund aega jahtuda. Seejärel lase koogil üleöö jahedas täielikult jahtuda.
Serveeri maasika-mündi või maasika-balsamico salatiga. Head maiustamist!

12 kommentaari:

  1. see on minu lemmik juustukook ka. olen seda teinud mitmeid kordi ja KÕIK alati kiidavad. see on ka mu lemmikretseptide märkmikus koha leidnud. ;)jõulude ajal teen põhja piparkookide ja digestivi segust. ma tean küll, et keegi ei taha praegu jõuludest midagi kuulda, aga mõtlesin, et lihtsalt lisan selle infokillu :) ja siis on kastmeks sügavkülmast võetud värsketest maasikatest toormoos. mmmmmmm.

    VastaKustuta
  2. See kook on tõesti alati kõigile maitsenud, seega pakun seda tihti just suurematel kogunemistel, kus palju erineva maitsega inimesi koos. Siis on süda rahul, et kõik saavad suu magusaks ja jäävad rahule :)

    Piparkoogid pooleks digstivitega on väga hea mõte, sest ainult piparkoogipõhi on minujaoks liiga domineeriv ja piparkoogine :)

    VastaKustuta
  3. Kas selle koogi põhjale võiks lisada ka nt. külmutatud kirsse? Kas see muudab küpsetamise aega?

    VastaKustuta
  4. Inks, võib ikka, kuid kindlasti sega marjad enne tärklisega kokku, mis niiskuse enasse imeks.

    Hakkan just seda sama juustukooki tegema, aga mustikatega ning küpsetusaega pikendaks ehk viie minuti jagu.

    VastaKustuta
  5. Tänud - hakkan kohe tegema!

    VastaKustuta
  6. Üks küsimus veel - kas sellist kooki on parem küpsetada koos pöörõhuga või ilma?

    VastaKustuta
  7. Inks, kõike on alati parim küpsetada pöördõhuga ahjus - see tõstab 20kraadi ahju temperatuuri (hoiad elektrit kokku), kuumus on ühtlasem ning ka kook küpseb ühtlasemalt.

    Ehk siis, kui on öeldud- küpseta 180kraadi juures, siis pöördõhuga ahjus 160kraadi juures ja 200kraadine küpsetustemperatuur on pöördõhuga ahjus 180kraadi.

    Head küpsetamist!

    VastaKustuta
  8. Suur aitäh info ja nõuannete eest! Kook ahjus ja arvan, et maitseb ka hea (Eesti Vabariigi auks)! Kõik küpsetised, mis ma Sinu blogist leitud retseptide järgi teinud olen, on siiani väga hästi välja tulnud! Jõudu Sulle!

    VastaKustuta
  9. Inks, aitäh Sulle! Mul on ka hea meel, et küpsetised õnnestunud on ja meeldinud on:)
    Loodan, et meeldib ka see kook - üks mu lemmikuid.

    VastaKustuta
  10. Tere Kätrin! Tahtsin küsida, et kuidas Sa teed maasika-balsamico salatit? kas ainult need 2 komponenti või muud ka? Kas selline asi võiks meeldida ka vanematele inimestele? ;)

    VastaKustuta
  11. Tere Anonüümne,
    natuke võib lisada ka suhkrut ning münti, kui on soovi!
    Maitsemise asi aga on ülimalt erinev inimeseti - balsamiäädikas on ju üsna erilise maitsega. Aga kindlasti on see eriline kogemus neile, kes sellist lisandit varem söönud pole :)

    VastaKustuta
  12. Ma naudin Kätrin Sinu retsepte. Kõik on hästi lihtsaks tehtud, kenasti lahti seletada! Küpsetamine on nauding, tulemus veel parem! Kõike parimat Sulle Kätrin!

    VastaKustuta

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...