neljapäev, 19. jaanuar 2012

Mango-toorjuustu tort ehk väike päike igas päevas

Tänase seisuga on kevadeni jäänud 61 päeva, mis tähendab, et vähemalt sama kaua on aega veel päevani, mil saab koos sirava päikesega tõusta. Aga ega sest midagi pole, kui hommikukohvi kõrvale endale eksootiliselt magusast päikesekollasest mangotordist tüki lõikad ja seda D-vitamiini teraapia mõttes ainiti vahid enne, kui suhu pistad.
Selle tordi õnnestumise eelduseks on kvaliteetne mango, mida kahjuks siitmailt väga ei saa. 100% õnnestumise garanteeribki vaid üks kindel asi - East End Alphonso mangopüree (leiad kindlasti Piprapoest ja Stockmannist).

Põhi on tordile tehtud piparkookidest, mis suvel valmistades üsna kohatu tundub. Siis soovitan kasutada kakaoküpsiseid, aga piparkookidega on parem. Ja kuigi see põhi ega terve tort ei vaja küpsetamist, meeldib mulle talvel põhi siiski üle küpsetada juba ainult sellepärast, et tuppa natukene sooja küpsetamishingust tuua.

Retsepti idee nami-namist, mugandatud.
Talvel kaheksale, suvel kaheteistkümnele.
Põhi:
- 150grammi piparkooke või kakaoküpsiseid
- 50 grammi võid
- 2 spl vett

Mangokreem:
- 1 purk East End mangopüreed (450-500grammi, kui teed püree ise)
- 200 grammi 5% toorjuustu
- 50 grammi maitsestamata jogurtit
- 8 lehte zelatiini
- 200 ml vahukoort
- 3 tl vaniljesuhkrut
- 2 laimi mahl
- 3 spl vett

Kõigepealt määri 20 cm lahtikäiva vormi rõngas toiduõliga korralikult kokku. Nii saad tordi pärast siledate servadega kätte.

Põhja valmistamiseks purusta küpsised, sega hulka sulavõi ja vesi, suru vormi põhja ning võimalusel küpseta 200kraadises ahjus 10 minutit - nii pudiseb põhi vähem. Kui küpsetada ei saa, aseta põhi külmkappi.

Kreemi valmistamiseks vispelda kokku mangopüree, toasoe toorjuust ja maitsestama jogurt.

Rulli laime laual, et neist paremini mahl kätte saada ja pressi seejärel mahl välja, lisa vesi ja aja pliidil või mikrolaineahjus aurama.

Leota zelatiinilehti MAX 5 minutit külmas vees, pigista kuivemaks ja sega ükshaaval laimimahla sisse, kuni need lahustuvad. Nirista zelatiinisegu ühtlase joana mangokreemi hulka, ise pidevalt vispeldades.

Vahusta vahukoor vaniljesuhkruga ja sega õrnalt mangokreemi hulka.

Vala kreem ettevalmistatud põhjale ja lase külmkapis 4-5 tundi-üleöö tarduda. Väike päike!

10 kommentaari:

  1. See on üks mu lemmikuimaid kooke üldse! Toorjuustuga pole proovinud, ainult vahukoore ja jogurtiga. Aga tuleb ära teha, midagi ei jää üle: pildid on liiga isuäratavad:)

    VastaKustuta
  2. Kui ma nyyd päris mangot kasutan, siis palju seda püreed peaks grammides olema ?

    VastaKustuta
  3. Mari-Liis, ma pole jällegi jogurtiga kunagi teinud, sest kardan, et jääb liiga hapu (mõtlen siis seda jogurti hapukust, mida suhkruga muuta ei saa), aga ehk proovin siiski ka jogurtiga järgi.

    Kerli, püreed peaks olema 450-500 grammi, aga see peab tõesti olema mesiselt magusatest mangodest tehtud :)

    VastaKustuta
  4. Vot seda kooki peaks tõesti tegema, jube ahvatlev! Ja päris huvitav D-vitamiiniteraapia:D Kas mõju on garanteeritud? :)

    VastaKustuta
  5. Silja, teaduslikud uuringud sel teemal alles käivad, aga naeratuse saan küll pärast selle koogi söömist garanteerida :)

    VastaKustuta
  6. No meil siin müüakse neid nn Pakistani mangosid, mis maitsevad nagu tuhksuhkur, no nii magusad ja head ....nämm...

    VastaKustuta
  7. Ehee, ma tegin seda algvarianti (jogurt+mango+vahukoor) nädalavahetusel noormehe esimeseks sünnipäevaks. Küll oli mõnus :P

    VastaKustuta
  8. Hetkeseisuga paistab, Pille, et mul tuleb jogurtiga variant tegemisele nädalavahetusel - ajate siin Mari-Liisiga koos isu peale see algvariant ära katsetada. Kas kasutad tavalist- või kreekajogurtit?

    VastaKustuta
  9. Kerli, Sul siis veab seal.
    Maitse pärast zelatiini-laimimahla lisamist mangokreemi - siis saad vahukoores suhkru kogust timmida.

    VastaKustuta
  10. Olümpia kohviku mangotort on oma erinevates variatsioonides alati minu lemmik olnud. Kuna seda torti siin ei pea küpsetama, siis saaks sellele vahele tekitada ka krõbeda shokolaadikihi - ma pole küll päris kindel, kas see toimiks nii, aga kui põhja ja katte vahele sulatada üks tume shokolaad - tea, kas see jääks siis külmkapis krõbe? Või läheks see seal vahel ikkagi pehmeks?

    VastaKustuta

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...