neljapäev, 10. veebruar 2011

Ma tegin südamekujulisi vahukomme...

Jah, kui ma vaatan oma köögilaual seda karpi, rõõsa ja lilleline, täis vahuseid, roosasid, suhkrumagusaid südameid, siis on ikka kitši üleküllus, aga samas on see just selline üllatus, mida saabuva sõbrapäeva puhul teha neile, kes teile kõige kallimad - going all out nagu nad inglise keeles ütlevad. Ja mõnus muhelev, kergelt kohmetu rahulolu meesolevustelt ning rõõmukilked sõbrannadelt on garanteeritud.

Erinevaid komme ja trühvlilisi oleme me köögis katsetanud omajagu, aga nende tegemiseks on vaja üsna palju spetsiifilist köögitehnikat, mistõttu siin neist väga pajatanud pole. Vahukommide tegemiseks pole aga vaja enamat, kui üht head miksrit ja natuke kannatust. Kaal ja termomeeter teevad elu oluliselt lihtsamaks muidugi, aga saab ka ilma - kuidas iganes mõõdate, olge grammide/mahtudega väga täpsed.

Valmib karbitäis südameid:
- 450 g suhkrut (5dl+2spl) + 175 ml vett
- 16 g zelatiini (2spl) + 100 ml vett
- 5 spl tuhksuhkrut
- 5 spl maisitärklist
- soovikorral mõnd toiduvärvi

Sega kokku tuhksuhkur ja maisitärklis. Kata suur ahjuplaat küpsetuspaberiga, määri üle õliga ning sõelu ühtlase õhukese kihina peale osa tuhksuhkru/maisitärklise segust.

Pane zelatiin 100ml külma veega suurde, kuumakindlasse kaussi paisuma.
Vala 175 ml vett ja suhkur paksupõhjalisse potti ning kuumuta keemiseni, vahepeal segades, et suhkur sulaks. Lase hetk tugevalt keeda, kuni siirup muutub läbipaistvaks ning alanda kuumust kesmise tule peale, et siirup keskmise suurusega mulliga podiseks. Siirup peab tõusma 113kraadini, kel mõõteriista pole, lase siirupil lihtsalt 20 minutit podiseda.

Kui siirup on saavutanud õige temperatuuri (20 minutit on möödas) vala kuum siirup (ettevaatust!) pidevalt aeglasel käigul vahustades zelatiini hulka (siin tuleb köögiabiline kasuks).
Seejärel tõsta kiirust ning vahusta suhkrumassi, kuni saad valge, oluliselt suurema mahuga valge vahukommimassi, mis jätab vahustades pinnale miksri jälje (selleks kulub umbes 20minutit) - näeb välja täpselt nagu munavalgevaht. Soovi korral lisa natuke toiduvärvi ja vahusta ühtlaseks.

Laota vahukommimass ühtlase kihina silikoonspaatli või õlitatud kraba abil küpsetuspaberile, silu pealt ühtlaseks ja puista üle õhukese tuhksuhkru/maisitärklise seguga. Lase 4tundi/üleöö toidukile all taheneda.

Vala ülejäänud tuhksuhkur/maisitärklis karpi, mida on võimalik õhukindlalt sulgeda.

Löö tahenenud vahukommi-liuast välja endale meelepärased kujundid (kasta aegajalt vormi vette, siis läheb hõlpsamini) ning kogu need suhkru/maisitärklise segusse. Kui paras ports komme käes, sulge anum ja raputa kergelt, et kõik vahukommid ühtlaselt, igast küljest tolmutatud saaksid. Koputa paar korda tugevasti vastu lauda ning tõsta vahukommid serveerimisalusele. Tee nii kogu vahukommi massiga*. Valmis vahukomme säilita õhukindlas anumas kuni 3 nädalat.
Head meisterdamist ja üllatamist!

*Järelejäänud vahukommi-liua ribalad pista brownietaina sisse või lisa kuumale shokolaadile - imemaitsev!

7 kommentaari:

  1. Kui roosa, kui magus, kui armas, tahan kaaaa!, ütles mu 8-aastane tütar. Ja midagi pole teha, pean temaga nõustuma:)
    Ainuke probleem on toiduvärviga: mul puudub igasugune kogemus. Kas need on naturaalsed ja kust hankida?

    VastaKustuta
  2. Mari-Liis, ma seda tirtsude õhkamist täitsa kujutan ette :)

    Minul on kodus nii need tugevad, keemilised toiduvärvid (toodud Londonist, aga pakub ka Suhkrukunst)ja enamikes kauplustes müüakse EastEndi naturaalseid toiduvärve - sellised pulbrid. Ma pole nende tugevust katsetanud, aga usun, et töötavad. Tilga veega siis pastaks teha ning massi hulka - usun, et õnnestuks küll.

    VastaKustuta
  3. Aitäh, Kätrin, lähen vaatan seda EastEndi asja.

    VastaKustuta
  4. Lugesin su posti ja mõtlesin, et need maiustused peavad ka meie laual olema. Olen 101% kindel, et mu 8-aastane preili on sama õhinas kui Mari-Liisi oma.
    Tahtsin samuti toiduvärvide hankimise kohta küsida, aga näed, nii küsimus kui ka vastus on juba siin olemas :)

    Kätrin, sa oled super! Ootan aina uusi retsepte.

    VastaKustuta
  5. Maarit, mul on hea meel, kui rõõmu valmistada saan ja aitäh kiituse eest!

    VastaKustuta
  6. Mina praegu mikserdan. Tegin agariga, aga tundub, et agari spetsiifiline maitse jääb juurde. Ma tahaks teada, kas Sa marmelaadikomme oskad teha. Ma olen teinud agariga, aga jäävad suhteliselt želee moodi.

    VastaKustuta
  7. Mariana, agari maitse on jah üsna tugev ning seda tuleb maitsestamisel arvestada. Ehk lisada näiteks apelsinikoort või mõnd essentsi, et seda peita?
    Marmelaadi pole ise paraku teinud, mistõttu ei oska kahjuks Sind aidata.

    VastaKustuta

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...