reede, 27. jaanuar 2012

Mehhiko lasanje ehk kihiline tortiljavorm maisi ja ubadega

Olgu kohe alguses öeldud, et sel roal pole lasanjega tegelikult midagi ühist peale selle, et lihakaste on kihiti laotud nisutootega aga nii mõnus on sellest mõelda kui lasanje päikselisest tõlgendusest.

Mehhiko on mulle aastaid köitnud - sealne kultuur ja inimesed, need imekaunid rannad ja lopsakas loodus ning loomariik, rääkimata nende maailmakuulsast toidukultuurist. Must mole-kaste on juba aastaid mu tahan-kindlasti-proovida toidunimekirjas ning isetehtud chilli con carne tavapärane külma aja toit.

Sel roal siin pole autentse Mehhiko toidukultuuriga suurt midagi muud pistmist, kui et kokku on pandud 3 nende söögilaua tähtsat mängijat - tortiljad, mais ja oad. Ja kokku tuleb üks ütlemata maitsev argiõhtu toit.

Tortiljad küpsevad tomatikastmega mõnusalt pehmeks, samas ääred, mis vastu vormi serva, krõbisevad mõnusasti. Päiksekollane mais annab rõõmu silmadele, tumelillad oad täidavad kõhtu ja ohtralt juustu on lisaks maitsele, lihtsalt igaühe rõõmuks. Idee Nigellalt.

Kuuele-kaheksale:
- 10 pehmet nisutortiljat

Kastme jaoks:
- 500 grammi veisehakkliha
- 2 suurt sibulat
- 2 suurt küünt küüslauku
- 2 purki purustatud tomateid
- 3 tl tomatipastat
- 1 tl tšillihelbeid
- 1 tl suhkrut
- 3 tl laimimahla
- soola-pipart

Vahele-peale:
- 1 purk konservmaisi
- 1 purk konservube
- 100 grammi juustu
- 100 grammi Manchego või Pecorino* juustu

Kastme valmistamiseks pruunista hakkliha, lisa hakitud sibul ja küüslauk, maitsesta ohtra soola-pipraga. Lisa tšillihelbed, tomatipasta ja purustatud tomatid ning hauta tasasel tulel 20 minutit. Maitsesta suhkru ja laimimahlaga, vajadusel lisa soola.

Samal ajal loputa mais ja oad, nõruta. Riivi juustud.
*Ideaalis võiks siia lisaks tavalisele riivjuustule maitseks olla Manchego juust, aga see on meil vähe levinud ja kallis. Mina kasutan Pinna DOP Pecorino Romano juustu, mis on kõva lambapiimajuust, kergelt hapuka maitsega.
Laota ümmarguse vormi põhja tortiljad nii, et põhi oleks kaetud - ca 3 tortiljat. Tõsta peale kolmandik lihakastmest, kolmandik maisist-ubadest ning veerand juustusegust. Lao järgmised 2 kihti - viimaseks kihiks peab jääma lihakaste, mais-oad ja ülejäänud pool juustust. Küpseta 200 kraadi juures 20 minutit, kuni juust on kuldne. Head isu, et mitte öelda - arriba!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...