neljapäev, 8. märts 2012

Granadillivõie - purgike eksootikat

Nüüd olge valmis ülimaks kiidulauluks, sest ma kirjutan oma lemmikpuuviljast - granadillist. Granadillijäätis on mu lemmik, granadillidaiquiri toob päikese välja ja granadillivõie on sõltuvust tekitav - koogi peale ja vahele, pannkoogi kõrvale, otse lusikaga purgist.
Kui peaks kirjeldama granadilli maitset, siis on seda kirjeldatud kui midagi maasikast, midagi vaarikast ja midagi ananassist, aga granadillil on siiski täiesti oma, granadilli maitse ja see ideaalne kooslus magusast ja hapust on imeline. Granadill maitseb nagu puhas eksootika.

See kanamuna suurune pallike on valmis ja küps, kui rohekaslilla koor on krimpsus ja vili raske. Nii käingi ma alati poes ühe asjana krimpsus granadille kaalumas. Selliseid vilju olen viimasel ajal üsna sagedasti leidnud Solarise toidupoes. Sileda, kõva koorega vili, kuigi palju uhkem kaaslaste kõrval on täiesti toores.

Enne veel, kui retseptini jõuame, pean hinge pealt ära rääkima granadilli nimetusega seonduva õuduse. Kuigi granadill on minu meelest üks kihvtimaid sõnu eesti keeles, teab enamik inimesi granadilli ilmselt inglise keelse nimetuse "passion fruit" otsetõlke "passiooni" järgi. Olen kohanud ka õõvastavaid kirevilja ja kannatusvilja nimetusi - kuigi jah, granadill on kannatuslille vili, on meie emakeeles olemas sellele imemaitsvale puuviljale täiesti omaette nimetus ja selleks on granadill. Paraku pole vist Eestis küll mitte ainsamatki kohvikut-restorani, kes suudaks seda puuvilja sisaldavat rooga oma menüüs õigesti nimetada ehk siis granadilli panna cotta või granadilliparfee on see nimetus.

Retsept:
- 3 muna
- 120 grammi suhkrut
- 1 sidruni mahl
- 3 granadilli
- 40 grammi võid

Klopi munad suhkruga kuumakindlas kausis lahti, lisa sidrunimahl ja kuumuta vesivannil pidevalt segades kuni segu pakseneb - selleks kulub umbes 10 minutit. Eemalda tulelt ja klopi sisse granadilli viljaliha. Seejärel sega hulka väikeste tükkide haaval või, kuni saad siidise ja läikiva kreemi. Säilib külmikus nädala jagu. Granadill, granadill, granadill!

2 kommentaari:

  1. mulle maitseb ka VÄGA. otse lusikaga poolikust viljast hommikusöögiks. super hea! vist meeldib paljalt (ehk ilma suhkru ja lisanditeta) ainult neile, kes haput armastavad. :)

    VastaKustuta
  2. Kui kasutan granadilli viljaliha asemel naturaalset granadilli siirupit (ilma suhkruta), siis millise kogusega ma peaks arvestama?

    VastaKustuta

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...