esmaspäev, 5. mai 2014

Guacamole - kevadroheline klassika

Guacamole, eestikeeli näiteks avokaadotamp on Mehhiko köögi klassika, mis on seal laual pea igas eines pärast hommikusööki. Muide, kas teadsid, et avokaado on tegelikult hoopis puuvili ja kuna see on väga rasvainete rikas, kutsutakse seda Mehhikos ka vaesemehe võiks. 
Eestis pole varem väga õnnestunud guacamolet teha, kuna selleks on vaja häid küpseid avokaadosid, mida meie lettidel just tihti ei leidu. Pealegi on tihti lettidel sileda rohelise koorega Fuerte sorti viljad, mis mulle üldse ei maitse. Ma eelistan krobelise tumelilla-rohelise koorega Hass sorti. Õnneks müüakse juba mõnda aega Rimis soodsalt võrgu sees just neid väikeseid krobelise lilla koorega vilju, mis küll poes veel kõvad on, aga kodus paari päevaga pehmenevad. Nende sisu on küps ja maitserikas. Ideaalne niisama leivale natukese soolahelveste ja pipraga ning minu rõõmuks saab neist ka imemaitsevat guacamolet.  

Mulle meeldib selline pop guacamole, kus sees ka sibulat, tomatit, koriandrit, tšillit ja ohtralt laimi mahla. Klaasikaline kooslus on vaid avokaado, sool ja laimimahl. Segatakse seda tavaliselt kokku uhmris, mina kasutan kahvlit. 

Kausi jagu guacki:
- 4 küpset hass avokaadot
- 6 küpset kirsstomatit
- 1 väiksem tavaline shalott või pool banaanishalotist (asenda maheda sibulaga)
- 1 väiksem tšilli
- 2 laimi mahl
- soola
- punt koriandrit

Poolita avokaadod, võta kivid välja ja uurista viljaliha kaussi. Tambi kahlvliga pudruks, aga jäta ka suuremaid tükke sisse. Lõika tomativeerandid veelkord pooleks, siis saad parajad tükid, sibul ja tšilli haki hästi peenikeseks. Sega kõik omavahel kokku, maitsesta soola ja laimimahlaga. Puista peale ohtralt hakitud värsket koriandrit. Paku kas maisikrõpsude, leivasnäkkide või niisama köögiviljade dipina. Kevadet!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...