Või tegelikult, leivatordid on lemmikud just neil, kes väga magusaid torte ei armasta, vaid pigem millegi mahedamaga peolauda lõpetada eelistavad. Siiski, võrreldes tavaliste singi või kala võileivatortidega on need kolm siin õige magusad küll. Üks saanud inspiratsiooni napoleonitordist, üks kräsupeast ja kolmas inglise kausikoogist trifelist.
Pühapäeval toimus järjekordne Eesti leiva päev, mida Leivaliit juba mitmendat korda korraldab. Sel aastal oli lisaks lemmikleiva valimisele ja sügislaadale plaanis ka leiva õpituba, kus näidata, mida uudset leivast veel teha saab. Olin juba ammu oma jah sõna leivatoa eestvedamisele andnud ja üks kindel retseptki peas olemas, mida seal valmistada, kui õpitoa kohta ja muud üle vaatasime ning kuna seal puudus igasugune keetmise-küpsetamise-korraliku kokkamise võimalus, pidin pea uuesti tööle panema. Sest leiva õpituba toimus sõna otses mõttes keset muru platsi, kolme kiibaka laua taga, kus ei jooksvat vett ega pliiti läheduses pole. Õnneks oli ilm imeline ja retseptid nii leiva pidupäeva kui muidu suurele üritusele sobivad - lisaks ammu peas valmis olnud leivatordi ideele panin kokku veel kaks leivatordi retsepti, mis küpsetamist ei vaja ja valmivad kiirelt ja lihtsalt.
Kokku jagasin päeva jooksul laiali umbkaudu 120 tükki torti, mis kõik olid kohapeal inimeste silme all valminud, kõigile küsijatele ka jooksvalt õpetussõnu ja retsepte jagades. Juhtus ka üks väga armas lugu - tõstsin seal oma 50ndat torditükki, kui see küllili kukkus, mille peale seda ootav naisterahvas ütles, et näe, ta ei saagi nüüd mehele :( Mina aga tean, et see ütlus ei käi mitte selle kohta, kes tüki saab, vaid määrab hoopis tõstja saatuse. Mille peale mina muidugi lohutasin seda naisterahvast, et pole hullu midagi, mul läheb siin täna kümneid torditükke ümber, mul mitme elu jagu mehelesaamine välistatud. Ja siis mõni aeg hiljem saabus üks tore härrasmees oma taldrikut ära viskama ning teavitama: "Kui te nii häid torte teete, neiu, ei pea te küll mehele saamise pärast muretsema!" Kas pole mitte armas kompliment? Ja nüüd siis lõpuks ka nende retseptide juurde, mis mu mehele viivad.
LEIVA-HAPUKOORETORT
Jagub 12le:
- 600g musta vormileiba
(1 leib)
- 1 kg 20% hapukoort
- 4 spl suhkrut
- 2 tl
vaniljesuhkrut
- 500 g aprikoosi
moosi
Glasuuriks:
- 200g hapukoort
- 75g kakaod
- 75g suhkrut
- 100 g võid
Alusta glasuuri
valmistamisest, et see saaks enne koogile valamist jahtuda. Pane kõik glasuuri
koostisosad kastrulisse ja kuumuta pidevalt segades keskmisel tulel kuni
glasuur hakkab kergelt mullitama. Eemalda tulelt ja jäta jahtuma.
Hapukoorekreemi
jaoks sega kokku tavaline- ja vaniljesuhkur. Tordi tegemine ise käib nagu
küpsisetordilgi. Lao sobivale alusele leivaviiludest kiht ja kata
hapukoorekreemiga. Seejärel jälle leivakiht ja kreem. Ühe kihi vahele pane
moos. Kõige viimaseks kihiks jäta hapukoorekreem. Aseta tort 20ks minutiks
külma. Kui see on tahkunud, vala/määri peale jahtunud glasuur. Lase enne
serveerimist vähemalt 2 tundi imbuda.
Sõltuvalt aluse
suurusest võib tort tulla isegi kuni 8 kihiline, seisab serveerides ka ilusti
püsti. Kaunistuseks sobivad hästi pohlad või banaan.
LEIVA-NAPOLEON
Õhukeste
näkileibade ja keedukreemiga tort meenutab napoleonitorti, aga see ei ole nii
magus, mille tõttu paljud napoleonitorti ei armasta. Siinne versioon on
mahedam, moos lisab hapukust veelgi. Kes soovib, valmistab ise ka keedukreemi,
lihtsam ja kiirem on kasutada vaniljepudingut. Kuumal suveajal eriti lihtne
ning suurel sünnipäevaettevalmistustel jääb rohkem aega täidetud munade ja
singirullidega mässata. See tort tahab korralikult tõmmata, valmista see
kindlasti eelmisel õhtul, et see saaks 8tundi külmas imbuda.
Jagub 14le:
- 200g õhukesi
rukkijahust näkileibasid (FinnCrisp)
- 700g
vaniljepudingit või keedukreemi
- 200g hapukat
moosi (pohla- või mustsõstra)
- peale puisteks
näkileibasid
Lao
serveerimisalusele õhukestest näkileibadest meelepärane tordipõhi. Kata
pudinguga, mille peale laota uus kiht näkileibasid. Arvesta, et tort võiks
tulla kuni 4 kihi näkileibadega. Ühe kihi vahele läheb ainult moos. Lao kihte,
kuni näkileivad ja puding otsas. Viimaseks kihiks jäta puding, kuhu peale
purusta mõned näkileivad. Jäta enne
serveerimist 8ks tunniks külma tõmbama.
Kui on tarvis
pidulikumat torti ja käepärast pole ilusat klaasist anumat, vooderda suur kauss
toidukilega, mis omakorda pintselda kergelt üle toiduõliga ja lao tort sinna
sisse. Kui tort on külmas üleöö tõmmanud, saad selle kausist välja lüüa ning
serveerida sarnaselt pashale. Kaunis must-valge siiruviiruline tort on
sellisena tõeline vaatamisväärsus, mis ka keele alla viib.
Jagub 12le:
- 500g riivleiba
- 100g võid
- 4 spl suhkrut
- 1 kg kohupiimapastat (vanilli või õuna)
- 500g õunamoosi
Rösti suurel pannil
keskmisel kuumusel riivleib, või ja suhkur. Sega pidevalt, kuni leib
aromaatseks muutub ja natukene tumedamaks küpseb. Ole ettevaatlik, et see põhja
ei kõrbeks.
Kui leib on röstitud, lase sel 10 minutit
jahtuda. Nüüd lao kaussi kihiti riivleib ja kreem, ühe kihi vahele jääb ainult
moos. Viimaseks kihiks arvesta riivleib. Jäta mõneks tunniks kuni üle-öö
külmkappi tõmbama, serveeri kas otse kausist või kummuta toidukile abil
serveerimisalusele. Sobib valmistada ka individuaalse magustoiduna väikestesse
pokaalidesse-klaasidesse.
Jätku leiba!
Väga ahvatlevad tordid - kahju, et laadal neist mööda õnnestus kõndida, kuid igal juhul tahaks neid ise katsetada! Tõesti põnev:)
VastaKustutaKindlasti maitsevad väga hästi :)
VastaKustutaNäeb välja väga ahvatlev ;)
VastaKustutaProovisin selle järgi, superkook :)
VastaKustuta