teisipäev, 13. aprill 2010

Näputööring filotaignaga - ricotta-juustusigarid ja hakklihapirukad suupistelauale

Kui sõbrad külla tulevad ja sooja toitu pakkuda ei taha, kuid ainult juustutaldrikust ning puuviljadest väheks jääb, on minu valik langenud erinavatele filotaigna suupistele.

Filotaigen on imeõhuke nisujahust, veest ja tilgast õlist tehtud tainas, mis on eriti populaarne Kreekas ja Araabiamaades. Mõnikord lisatakse filotainale ka mune, kuid see on pigem erand.

Kuigi seda ei ole saada mitte igast poest, on see suuremates sügavkülmutustes tavaliste lehttainaste kõrval siiski olemas. Ühes väikeses pakis on tainalehti ca 20 ning sellest kogusest saab valmistada 80 imemaitsvat pirukat, mis täidavad ka suurema seltskonna näksimis-soovi.

Mõnus näputöö erinevate ampsude voltimisel on väga rahustav ning täidiste valikul saab fantaasial vabalt lennata lasta. Siin kaks, kergelt araabiamaade mõjutustega täidist. Mõlemast valmib 16 pirukakest. Idee ja mõjutus nagu ikka, Nami-namist.

Täidis 1 - filosigarid ricottajuustu, mündi ja spinatiga:
- 250 grammi ricottat
- 50 grammi värsket spinatit
- 1 muna
- soovikorral natuke münti
- ohtralt soola, natuke pipart

Pese spinat, nõruta ja haki peeneks. Soovikorral lisa natuke maitseks münti. Sega omavahel muna, ricotta, spinat, münt, maitsesta tugevalt soolaga ja natukese pipraga.

Täidis 2 - filokolmnurgad hakklihatäidisega:
- 200 grammi veisehakkliha
- 1 väike sibul
- 2 tl granaatõunasiirupit või hapukat mustsõstramoosi
- peotäis hakitud kreekapähkleid
- soola, pipart

Pruunista hakkliha koos sibulaga, maitsesta soola-pipraga. Lisa granaatõunasiirup või mustsõstramoos, sega läbi, keera tuli maha, lisa peale kreekapähklid ja jäta kaane alla omas kuumuses järelmaitsestuma ja jahtuma. (Nii muutuvad ka pähklitükid tiba pehmemaks)

Kui täidised valmis, võta välja sulanud filotaigen. Kuna õhu käes kuivab taigen kiiresti, võta pakist välja korraga 4 lehte ning hoia ülejäänud kiles.

Lõika filotainalehed laiupidi neljaks ja tõsta üksteise peale. Tõsta lehele kuhjaga teelusikatäis riccotta-spinati täidist, ca 2 cm kaugusele alumisest äärest, voldi tainaäär üle täidise, et moodustaks väike vorstike. Voldi ka küljed täidise peale ning rulli tainariba seejärel lõpuni kokku. Toimi nii ka ülejäänud 15 tainalehega. Saad ilusad sigarid.
Enne ahjupanekut pintselda pealt kergelt sulavõiga. Küpseta 200 kraadises ahjus kuldseks. (ca 15-20 minutit)

Teine viis tainast voltida on kolmnurkadeks. Alusta ikka samamoodi - 4 lehte laiemast küljest neljaks ja üksteise peale, et saaksid 16kihti tainalehti. Seejärel tõsta kuhjaga teelusikatäis hakklihatäidist ca 3cm kaugusele alumisest servast, kuid mitte tainariba keskele, vaid ühte äärde ja voldi alumine serv üle täidise nii, et alumine äär ja see äär, kuhupoole täidise panid jäävad kohakuti. Seejärel voldi saadud kolmnurk üle iseenda ja jätka kuni tainariba lõouni. Saad ilusad õhukesed kolmnurksed lihapirukad. Enne ahjupanemist määri sulavõiga ja küpseta 200kraadises ahjus kuldseks.

Serveeri kohe koos külma kastmega, mis kokku segatud maitsestamata jogurtist, kurgist ja värksest spinatist. Head voltimist!

2 kommentaari:

  1. Tere

    Kas neid suupisteid sobib ka külmalt järgmine päev pakkuda ning kas neid peaks n.ö üleöö hoidma kile all või ...?

    Tänud ette
    Ingrid

    VastaKustuta
  2. Ingrid, külmalt sobib pakkuda küll ja ka järgmisel päeval, aga hoidma peaks neid lihtsalt sellises kinnises karbis - mitte õhukindlalt, sest siis niiskus teeb nad pehmeks. Ja ega järgmiseks päevaks kaotavad nii või naa enamiku oma krõbedusest, aga mõnusad näksida on need siiski.

    VastaKustuta

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...