Nami-nami gruusiateemalisel kokkamisõhtul tegin ma elus esimest korda Gruusia kuulsat juustupirukat hatšapurit ja armusin sellesse küpsetisse hetkega - ennegi veel kui seda maitsta sain.
Nimelt on hatšapuri tainas ülimalt siidine ja pehme ning selle sõtkumine on tõesti mõnus tegevus. See on vaieldamatult minu kõige lemmikum tainas ja kavatsen seda peagi ka lihapirukate küpsetamisel kasutada.
Valmis hatšapuritainas on kergelt rabe - ideaalne kooslus suussulava juustuse sisuga.
Valmis hatšapuritainas on kergelt rabe - ideaalne kooslus suussulava juustuse sisuga.
Hatšapuri sisse käib üsna soolane suluguni juust, mida müüakse Keskturul, Tallinna Kaubamajas ja vahel ka Maximas.
Retsept nami-namist (või kogust vähendatud). Saad 10 pontsakat pirukat:
Taina jaoks:
- 125 grammi võid
- 250 grammi 20% hapukoort
- 1 muna
- 300 grammi jahu
- 1 tl soola
- 0,5 tl soodat
Täidis:
- 250 grammi sulugunijuustu
- 1 muna
- 2 spl hapukoort
- soovikorral küüslauku
Sulata või, lase natuke jahtuda ja sega hapukoorega. Saad läikiva siidise kreemi. Lisa muna ja sega ühtlaseks. Seejärel vala kaussi jahu, sool ja sooda ning sõtku tainast, kuni see kausi küljest ja kätelt lahti lööb. Saad pehme ja kergelt kleepuva taina. Pane jahedasse 20ks minutiks tõmbama.
Riivi jämeda riiviga sulugunijuust ning sega muna ja hapukoorega. Soovikorral lisa purustatud küüslauku. Määri käed õliga, siis ei kleepu tainas kätele. Jaga tainas pooleks ja pooleks seni, kuni saad 10 tainaportsu.
Veereta tainaportsust kahe käe vahel pallike ja suru see siis kergelt lapikuks. Seejärel venita lapikut tainapalli ettevaatlikult näppude abil äärtest järjest suuremaks. (Umbes nagu pizzameistrid teevad.) Aseta tainas peopesale ja tõsta teise käega sellele ping-pongipalli suurune kogus juustutäidist.
Veereta tainaportsust kahe käe vahel pallike ja suru see siis kergelt lapikuks. Seejärel venita lapikut tainapalli ettevaatlikult näppude abil äärtest järjest suuremaks. (Umbes nagu pizzameistrid teevad.) Aseta tainas peopesale ja tõsta teise käega sellele ping-pongipalli suurune kogus juustutäidist.
Tõsta taina ääred ettevaatlikult üle täidise keskele kokku ja tee näpuga moodustunud palli peal kergelt ringe, et tekiks uuesti ilus ühtlane pall ja tainaääred kokku sulaksid. Aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta 220kraadises ahjus alumisel restil kuldseks - umbes 15minutit. Serveeri suupistelaual dipikastmega või õhtusöögilaual üllatusena leivakorvis. Head veeretamist!
mulle meeldib, et sa ajad mulle kokandamise ja küpsetamise isu jälle peale. vahepeal ma olen laisk...
VastaKustutaAi, siis soovitan soojalt turule suluguni juustu järele minnes ka rabarbit kaasa haarata - peagi tuleb tegemisele mandlikreemi-rabarbrikook :)
VastaKustutama toon siis juba maalt vanaema juurest. rabarberit siis... :) suluguni tal küll ei ole...
VastaKustutaKätrin, mulle ka see tainas hirmsasti meeldib - mõnus käsitleda!
VastaKustutaannan teada - kaubamaja toidupoes on ka suluguni juustu. ;)
VastaKustutaVäga hea uudis - mul tuleb tihti õhtuti hatšapuri tuur, aga siis turg juba kinni. :)
VastaKustuta