esmaspäev, 20. detsember 2010

Mehest, meest, turust ja sadamast - ehk minu isa kodumesi uuel uhkel Sadamaturul

Minu vahva isa on sunniviisiliselt hobikorras mesinik. Kuidas saab olla sunniviisiline hobi? No näiteks sedasi, kui kümmekond aastat maakondu põllunurgas tühjalt seisnud tarudest ühel kevadel mesilaspere toimetamas eest leiad ja suve lõpuks sul neid peresid juba kümnekonna jagu on. See oli eelmisel kevadel-suvel.

Kuna tarus toimetasid sellised õiged Eesti sorti vanakooli mesilased, kes on kurjad kui vanakuradid, kui keegi nende lennuteele ette jääb (mu ema maal tegutsedes paraku jäi ja sai alatihti nõelata), võttis isa selle aasta kevadel kõik tarud, ehitas mõned juurdegi, püüdis kinni kõik pereheitnud mesilas-sülemid ja pani nad elama värskelt ehitatud tarudesse ning viis kogu selle kupatuse metsa. Ja nii ta sündiski: Kesk-Eesti metsadest korjatud Metsade Mesi. Mesi on aus ja ehe, ning pärast vurritamist otse villitud - et sel võimalikult vähe masinatega küljes käia.

Kahe suvega on kogunenud tarusid juba nii palju, et pereringi ja sõprade-tuttavate meega varustamisest jäi nõks mett ülegi ja pakume seda nüüd laiemale ringile vast-avatud Sadama turul, mis asub Tallinnas, sadama piirkonnas, endises C-terminali hoones (suur must maja, mille kõrvalt väljusid tiiburid). Bussiga saab (nr2); Autoga saab - parkla on maja ees suur ja lai ning jala saab ka - eriti hõlbsalt muidugi suvel ja siis rõõmustab väsinud jalgu mereäärne kohvikutest tulvil promenaad.

Sadama turg on selline kihvt koht, kust ideaalis peaks üks toidusõber kätte saama kõik vajaliku. Et ei oleks enam vaja minna suurde poodi põhikraami ostma, edasi Piprapoodi vürtside jahile, sealt Stockmanni head juustu, oliiviõli ja balsamicot ning veini tooma ja siis on veel netipoed, kust kohaliku kraami käte saab. See kõik õnnestub nüüd osta ühelt turult. Nagu nad oma vahvas blogis ise ütlevad: "Nii ongi meil saaremaise lihakraami või Võrtsjärve kaladega kõrvuti lavaššiahi ja veinipood. Üks ei välista teist."

Pikk tee on käia, sest turg on värskelt avatud ja kõiki kaubaartikleid sealt veel ei leia, kuid kala- ja lihavalik on juba praegu oma naturaalsuse ja valikulaiuse poolest silmapaistev. Samuti on suur juustu ja kodumaise leiva valik.

Portugali veinipood ja kohalike õunte koda kohe sissepääsu külgedel on ka kindlasti sissekiikamist väärt.

Õhkkond on positiivne, suhtumine sõbralik ja keskkond soe, puhas ja kirgas. Tulge kaema, kauplema ja niisama hingama. Turul on mõnus. Ja tehke siis meie mee-letis, kus teil vastas rõõmsameelne Marju, suu magusaks!

Siinkohal suur suur tänu veelkord Helenile abi eest! Ilus on!

11 kommentaari:

  1. Hästi tore vanaproua on teie kaupa müümas, oli au ühe leti taga olla temaga laupäeval :)

    VastaKustuta
  2. Eva,
    mulle ka Marju väga meeldib - tõeliselt tore tegelane.

    Kahju, et sel korral ise ei jõudnud teie letti kaema - avamisõhtul söödud maiustused olid küll vägagi meelt mööda. (matcha küpsised nägid eriti ilusad välja)

    VastaKustuta
  3. Minu mee varud kapis on juba kriitilise piirini kahanenud ning just üks päev mõlgutasin mõtteid kust saada sellist õiget mesist mett. Kas ka Põltsamaal on võimalik soetada või peab selleks ikka pealinna sõitma?

    VastaKustuta
  4. Kristi, mett saab Põltsamaalt muidugi - otse allikast nii öelda :)

    Selleks on kaks võimalust - püüda õue peal kinni mu ema või mu isa :)
    Või mind ennast, aga ma liigun oluliselt harvemini.

    Või siis helistada mu isale (56906560-Silver), anda teada kogusesoov ja ta transpordib kodukanti.

    VastaKustuta
  5. Kätrin, elle meega nõiuti mu laps turul ära :) Saame ka maalt mett ja enamasti seda kodus on, aga nüüd on laps juba mitu päeva rääkinud just sellest meest, mida ta Sadama turul maitsta sai ja teist korda sinna minnes küsis kohe luba mett mekkima minna. Eks pean millalgi ostma ikka :)

    VastaKustuta
  6. Oi, Marju, kui armas :)
    Ja vat nüüd mul on eriti kurb, et ma Su raamatu esitluse töö tõttu ei jõudnud - potike meega oli värskele autorile täitsa plaanitud kaasa võtta.

    VastaKustuta
  7. Kuigi ma meesõber ei ole, jätan siiski siia kommentaari. Nimelt sattusin praegu juhuslikult sellesse bolgisse ja vai jummel, kui palju imemaitsvaid asju siit leiab.... Olen viimase tunni siin vanu postitusi lugedes veetnud ja nii mõnegi retsepti tulevikuks kõrvale pannud:) Ja pildid on ka ilusad!
    Asun nüüd igatahes uusi postitusi ootama.
    Kristel

    VastaKustuta
  8. Tere Kristel,

    aitäh soojade ja inspireerivate sõnade eest - uusi postitusi kindlasti tuleb, mõned retseptid on juba ootel, mis jagamist vääriksid.

    Anna siis kindlasti teada, kuidas juba väljavaadatud retseptid õnnestusid.

    VastaKustuta
  9. Oi ma olengi täitsa ärevuses juba, et saaks hakata katsetama - kindlasti proovin järgi shokolaadiküpsised ja tatrapannkoogid ja kodust nutellat proovin ka kindlasti (laps mul gluteeni- ja piimavalgutalumatu). Ennast isutab too chorizoga supp ja mehele juustune pastavorm. Praegu on paraku külmkapp nii pungil, et peab enne selle tühjaks sööma kui saab uusi retsepte proovima hakata. Aga no tõesti, kuidas ma siia blogisse varem sattund ei ole, ei oska kohe arvata...
    Kristel

    VastaKustuta
  10. Kristel, soovin edu kokkamisel ja eks meil kõigil ole praegu see külmkapi tühjaks söömise periood :) Sama meie pereski.

    Tatrapannkoogid on igavesti mõnusad ja meil maitsesid ka neile, kes igasugu teismoodi asjade peale muidu nina kripsutavad. Eriti hästi klapivad vahtrasiirupiga :) Mul lähevad ka tegemisele ilmselt lähipäevil - ajasid isu peale :)

    VastaKustuta
  11. Kätrin ja Kristel, proovige pannkooke ka meie oma kodumaise kuuseokkasiirupiga, seda saab Sadama turu isuka poest. Mitte et ma reklaami tahaks teha, aga mulle endale kangesti meeldis see Eesti metsa okkane mekk :-)

    VastaKustuta

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...