esmaspäev, 17. jaanuar 2011

Jaapanipärane supp sobanuudlitega - supilego sushiõhtutele

Sushi on ja ilmselt ka jääb Jaapani köögi kõige kuulsamaks roaks. Tegelikuses söövad jaapanlased sushit rohkem pidupäevadel ja nende igapäevasemaks toiduks on väga erinevad ning äärteult maitsvad supid, millest väga puudust tunneme.

Sõime tohutute valikutega Tokyos 11 päeva jooksul tervelt 4 korda ühte ja sama suppi väikeses tänavaputkas - see oli nii maitsev.

Seal pakutud ramen-suppi sealihaga ei hakka ma kodus järgi tegema (puljongiks keedetakse praktiliselt terve siga 12 tundi hiigelsuures rõhukeetjas nii, et see saab kooreselt tummine ja valge.)

Siin toodud jaapanipärane supp oli meie teine lemmik ja on meie laual väikese sooja eelroana kodustel sushiõhtutel. Kuigi osad koostisosad pole igas tavapoes saadaval, ei nõua supi tegemine valmis puljongit kasutades suurt pingutust, pakkudes sööjatele siiski suure elamuse. Kiirematel päevadel sobib hästi kasutada puljongikonsentraati. Soba ehk tatrajahust nuudlid on mõnusalt pähklilise maitsega, leiad need näiteks Piprapoest.
Imemaitsev supp tummise sealihapuljngi
ja ramen-nuudlitega

Sarnaseid suppe erinevate lisanditega pakutakse Jaapanis igas tänavakohvikus - mängimisvõimalust jagub ka koduköögis, pakkudes vutimuna, wasabi ja kevadsibula kõrvale veel näiteks pardilihalõikeid ja riivitud ingverit.

Kuuele:
- 1 liiter kvaliteetset veiselihapuljongi (keeda ise või kasuta veisepuljongi konsentraati ehk fondi (Marcs & Spenseris müüakse häid)
- 5 spl (75 ml) kvaliteetset sojakastet
- hakitud talisibulat
- wasabit
- 6 vutimuna
- 200 grammi sobanuudleid
- 2 tl seesamiõli

Keeda soba-nuudlid vastavalt pakendi juhendile, loputa külma veega. Nõruta ja sega hulka seesamiseemneõli.
Kuumuta potis veiselihapuljong, lisa soja ja kuumuta 3 minutit.

Serveerimiseks jaota supp kaussidesse.
Eraldi anumas vii lauale wasabi, hakitud talisibul, vutimuna ja sobanuudlid.

Need lisab igaüks enne söömist oma supile ise. Tummisema supi saad, kui pakud juurde lihalõikeid. Proovi lisandina ka riivitud ingverit. Head avastamist!

* Retsept ilmus 15.jaanuari Postimehe laupäevalisas Arter.

2 kommentaari:

  1. Väga stiilne pilt, juba Arteris jäi silma:)
    Mu erilised lemmikud on ramen nuudlid (Blue Dragon, vist ainult Stockmannis müügil), aga kasutan tihti ka soba nuudleid. Igal juhul ootaks rohkem Jaapani retsepte, neil on nii põnev ja tervislik köök!

    VastaKustuta
  2. Aitäh, Merit, ütlen fotograafile kiidusõnad edasi, ta rõõmustab väga, kui pilt silma jäi.

    Ramenid meeldivad meilegi ja sellest ülal kirjutatud supist õhkame iga kord, kui Jaapan jutuks tuleb.

    Annan parima, et Jaapani retsepte rohkem tutvustada ja kuigi kodus teeme neid omajagu, siis siia nad ei jõua, sest tooraine on siinsetest poodidest kättesaamatu/raskendatud.

    VastaKustuta

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...