teisipäev, 18. jaanuar 2011

The kohupiimapontšik ehk suus-sulav kohupiimapall - vanakooli klassika vol 1

Alustada tuleks ilmselt pealkirja selgitusest. Esmalt olgu mainitud, et ma küpsetasin neid pontšikuid sel korral kahel õhtul järjest - need on lihtsalt niiiiii head ja teiseks - ma ei suutnud välja mõelda ühtki mõistlikku eessõna, mis väljendaks selgelt, et need pontšikud on niiiiiii head. Ingliskeelne eessõna, mis väljendab ühte-ainsat tundus igati sobilik ja täpselt piisavalt kulmu kergitav nagu need pallikesed väärivad. Ilmselt ei tee ka kõrvalolev pilt nende headuse kinnitamisele kahju :)

Laupäeval, 15ndal jaanuaril ilmunud Postimehe lisas Arter, kus jagasin tiba erilisemaid supiretsepte külma ja rõsket ilma soojendama, sai sisse kirjutatud lubadus postitada blogisse terve rida vanakooli klassikalisi küpsetisi - moskva saiad, sefiirikorvikesed, trühveltort, kohupiimatort - need kõigi lemmikud, mida poest enam ei saa. Või noh, saab küll - nime järgi vähemasti, aga mannakreemi asemel on pulbrist ja veest kokku segatud vaniljemaitseline kreem ning võikreemi asemel on vahustatud taimne rasv. Aga hing ihkab seda õiget, mis süües keele alla viib ja mõnusad nostalgianoodid hinge toob.

Alustuseks, enne kui jõuame rohkem aeganõudvate tortideni, klassikalised kohupiimapontšikud - pehmed, suussulavad, imemaitsvad. Kui te ei taha neid kaks õhtut järjest valmistada, ärge koju rohkem kohupiima, kui retsept ette näeb, ostke.

Retsept on Nami-nami klassika. Valmivad 30 minutiga. Kogus - ühele?
- 250 grammi teralist kohupiima (kasutasin Farmi lahjat)
- 2 muna
- 4 spl suhkrut
- 1 tl vaniljesuhkrut
- 0,25 tl soola
- 0,5 tl soodat
- 100-110 grammi jahu
Küpsetamiseks (rapsi)õli.

Vispelda kokku munad, sool, suhkrud ja kohupiim. Lisa jahu ja sooda, sega ühtlaseks.
Küpseta* väikesed pallikesed - mina kasutan frittimiseks väikest kastrulit, kus põhjas 3-4cm jagu rapsiõli. Nõruta üleliigsest õlist köögipaberil. Serveerimiseks raputa üle tuhksuhkruga. Mõnusat nostalgitsemist!

*Pallikeste vormimiseks kasuta kahte (pika varrega) teelusikat. Võta ühega kuhjake tainast ja tõmba see teise lusika peale. Seejärel tagasi esimese lusika peale kuni saad ühtlase kergelt ovaalse pallikese. Libista õli** sisse. Ümmargused pallikesed keeravad ennast õlis ise ümber, kui siiski mitte, aita lusikaga tibake takka.
** Õli peab olema küpsetamise alguseks korralikult kuum - seejärel keera tuli keskmise kuumuse peale, muidu ei küpse pallikesed seest korralikult läbi.

***!! Kui oled frittimise lõpetanud, pane õli sisse midagi küpsema (nt viil kartulit, porgandit, kausiservalt tainatükike) - nii küpsetab õli jahtudes sinna lisatud saadust, mitte potti. Selle hea ja kasuliku nipi õpetas mulle Laura.

14 kommentaari:

  1. Kätrin, nii ei saa teised inimesed tööd teha, kui mõtted on ainult kohupiimapontšikute peal!:))
    Aitäh jagamast. Ei jaksa tööpäeva lõppu ära oodata, et saaks koju pontšikuid meisterdama.

    VastaKustuta
  2. Nüüd vähemasti on aega plaane nii sättida, et jõuaks poodi kohupiima järele :)
    Loodan, et meeldivad.

    VastaKustuta
  3. Kätrin, ülilahe postitus!:) ja tekitab tõelise isu pontšikute järgi- need olid mul lapsepõlves suured lemmikud:) tundub jah, et see kogus on ilmselt ühele mõeldud ;-)

    VastaKustuta
  4. Aitäh, Silja :)
    Pontšikud meeldivad vist tõesti kõigile - eriti kodus tehtud - kergelt soojad, ohtra tuhksuhkruga... Ma ei küpseta neid ju ometi täna jälle???

    VastaKustuta
  5. Too esimene pilt on ju küll täitsa ebamaine:) Ja oh milline pontšikuisu tuli peale - mind takistab praegu ainult laps, kes seda toredust küll niisama pealt ei saaks vaadata ja oma osa nõuaks (ta mul gluteeni- ja piimatalumatu paraku). Ohin siis niisama kõrvalt...
    Kristel
    P.S chorizoga suppi proovisin nädalavahetusel, jube hea oli! Käisin muudkui potist mehe portsu ka nillimas:) Järgmine kord teen topeltportsu ja vana läätsesõbrana proovin samal põhjal kikerherne asemel läätse

    VastaKustuta
  6. Aitäh, Anonüümne, pilt on vahva välja kukkunud tõesti!
    Pontšikute teoga on Sul siis lood keerulised, aga vaatan natuke ringi, ehk õnnestub leida gluteeni ja piimavaba pontšikute retsept - tean, et Babycakes pakub selliseid, kuid koostisosasid on kindlasti meil keeruline leida.

    Aga chorizosupp on meil ka alati 2-3kordse kogusena tulel ja vastavalt tujule lisangi kas kikerherneid, läätsi või punaseid ube.

    VastaKustuta
  7. Jälle mina - kuna pontšikuid teha ei saanud ja olude sunnil oleme täna kodused (laps haige) ja magusaisu suur, siis proovisime hoopis noid tatrapannkooke, mis siitsamast blogist leidsin. Kasutasin riisipiima, gluteenivaba jahu ja tatrajahu, banaani asemel paksu õunamoosi. Ja täiesti pädevad pannkoogid tulid välja. Laps pole väga tatrasõber (järgmine kord vähendan tatrajahu kogust) ja sõi ettevaatlikult ainult poolteist kooki, aga mulle maitsesid väga. Oh see gluteenivaba küpsetamine on tüütu - nood jahud ja taimsed margariinid ei käitu ju normaalselt ja iial ei või teada, kas tuleb välja või ei. Tatrapannkooke teeme teinekordki:)
    Kristel

    VastaKustuta
  8. Kristel, hea kui miskit magusaisu kustutamiseks leidsite :)

    Selline eritoodetega küpsetamine on keeruline jah - või noh, uutmoodi. Suure töö on ära teinud Babycakes looja Erin McEnna, kes on ise gluteeni ja piimatoodete talumatusega, aga jahusid/aineid, mida ta retseptides kasutab pole meil kätte saada - põhiliselt läheb seal käiku kikerherne ja põldoa jahu - ma isegi leidsin Eestist ühe põldoa jahu tootja, kuid nende saak sel aastal ikaldus ja enne uut aastat pole lootustki.
    Igaljuhul jätkan otsinguid - ehk õnnestub ja gluteeni ja piimavabad pontšikud ära teha.

    VastaKustuta
  9. Muide, kikerhernejahu on meil täitsa saadaval - ise olen ostnud Biomarketist! Gluteeni- ja piimavabu pontšikuid ootame põnevusega:) Pontšikuid mul laps mäletab küll (dieedil olnud varsti kaks aastat) ja me ei saa üldse nt Nõmmelt sealtkandist möödagi jalutada, kust sõõrikukohvik paistab:)
    Kristel

    VastaKustuta
  10. ah mine metsa. ma ei saa nüüd enam muust mõelda. aga mul on paar päeva pärast tööd tegemist. kuidas ma neid nüüd siis teha saan? oh häda.

    VastaKustuta
  11. Nele - Öösel? Hommikul? Aga tegelikult läheb tegemiseks - koos küpsetamisega tõesti vaid 30 minutit - ma näpistasin ka eile selle aja kahe planeeritud toimetuse vahelt.

    Kristel - kikerherne jahu on tõesti, jah. Isegi xanthan gumi - (ksantaani? - kuskil nägin sellist eesti nime sellele) aga põldoa jahu, mis on kasutusel suuremal jaol ja ei saa asendada kikerherne jahuga pole kuskil.

    VastaKustuta
  12. Kas põldoa jahu ise ei saa teha? Oad nt köögikombainis väiksemaks ajada ja siis kohviveskiga jahvatada? Suuri koguseid nii ju ei viitsiks, aga ühe pontšikuteo jagu vast küll. Või on see põldoajahu miski peenem värk, mida kodus teha ei kannata?

    VastaKustuta
  13. Traakon - saab kindlasti - oad kestadest eemaldada, kuivatada, jahvatada jne. Keeruline ja aeganõudev protsess. Aga kahjuks sellega veel asi ei lõpe, gluteenivaba küpsetis tahab enda sisse veel igasugu imeasju (taimseid ja looduslikke küll), aga Eestis pole neid mitte saada.

    Keerulised lood on meil siin nende gluteenivaba jms kraamiga.

    VastaKustuta
  14. Ma kohe ei saa teisiti, kui pean kiitma avapilti sellest aupaistega kohupiimapallikesest - tõeliselt särav! :)

    VastaKustuta

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...