esmaspäev, 25. juuli 2011

Karamellijäätis - päikesepallikesed kausis

Mul on viimasel ajal tekkinud uus suur lemmik jäätiste seas ning selleks on karamellijäätis. Ja kuigi Ben&Jerryl ning Häagen-Danzil on valikus imelised karamellijäätised, tahtsin seda ka ise kodus valmistada.

Üks hästi tore nüanss, mis mulle suvel jäätise tegemise juures meeldib on see, et maamunade rebud on nii tumekollased, et kõik jäätised jäävad kollased. Nagu väikesed päikesepallikesed :) Isegi vaniljejäätis on täitsa kollane ja kõik, kes poejäätisega harjunud, ei mõista, mis "imelik" vanilje see mul on.

Uurisin-puurisin põhiretsepte ning panin kokku sellise variandi, mis ei jääks väga rasvane ja rammus, ent siiski piisavalt kreemjas ja karamelline - hea balanss suviseks jahutavaks magustoiduks.

Valmib natuke alla liitri jäätist:
- 4 munakollast
- 130 grammi suhkrut
- 400 ml kohvikoort
- 300 ml piima
- vaniljesuhkrut
- 1 spl konjakit või brändit

Kuumuta kohvikoort ja piima, kuniks pind hakkab aurama, aga ära keema lase. Klopi munakollased 40grammi suhkru ja vaniljesuhkruga lahti. Lisa munakollastele mõned supilusikad kuuma piima ja klopi läbi (see on munakollaste tempereerimine, mis on vajalik selleks, et munakollased ära ei küpseks kuumale piimale lisades).

Lisa tempereeritud munakollased peene nirena kooresegule. Kuumuta madalal tulel pidevalt segades kuniks kooresegu pakseneb ja katab lusika selja. Eemalda tulelt.

Samal ajal valmista karamell, milleks kuumuta kastrulis 90grammi suhkrut karamelliks. Segada ei tohi, ühtlasemaks sulamiseks võid potti kallutada. Lase karamellil üsna tumedaks tõmmata - nii on jäätis tugevama karamellimaitsega.

Vala karamell peene nirena paksenenud kooresegusse, ise pidevalt segades. Ära ehmata, segu säriseb, kuid sellest pole midagi. Lisa ka alkohol. (see takistab jääkristallide teket, kuna alkohol ei jäätu)

Sega korralikult läbi ning lase täielikult jahtuda. Parem on, kui jäätisesegu 24tundi külmkappis jahtub ja tõmbab - sellega maitsed ühtlustavad ning jäätisepõhi nii öelda "küpseb."

Keeruta segu jäätisemasinaga valmis.

Kui jäätisemasinat pole, vala segu madalamsse karpi ja pane sügavkülma. Vahusta segu miksirga 3korda iga 30minuti tagant läbi, et ei tekiks jääkristalle. Sega enne lõplikku jäätumist veel mõned korrad läbi ning lase siis lõplikult jäätiseks tõmmata. Head maiustamist!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...