pühapäev, 13. november 2011

Pekaanipähkli soola-karamelli küpsised: üllatusega kohvikõrvane

Minu suured lemmikud on igasugused soola-karamelliga maiused. Näiteks soola-karamelli kommid või kook,millel peal kergelt soolaka meika iirise kaste ja muidugi seda sorti makroonid: soola-karamelli makroonid on mu absoluutsed lemmikud kõikide makroonide seas. Ja kui eile sai küpsiseid tehtud, mille tainas on mõnusaltkaramellise mekiga, mõtlesin, et kui puistaks natuke neile enne ahjupanekut soola peale - ei tea, kas saaks siis soola-karamelli küpsiseid? Ja saigi! Sööjad kiitsid väga ja olid sellisest kombinatsioonist meeldivalt üllatunud.

Valmib umbes 25 küpsist:
- 150 grammi võid
- 100 grammi tumedat muscavado suhkrut
- 50 grammi heledat muscavado suhkrut
- 1 muna + 1 munakollane
- 225 grammi jahu
- 0,5 tl soodat
- 0,5 tl soola
- 1 tl valgeveiniäädikat
- 1 tl vanilje ekstrakti
- 100 grammi pekaanipähkleid
- 100 grammi shokolaadinööpe (N:Odense)
- soolahelbeid

Selleks, etküpsised oleksid tugeva karamelli mekiga, tuleb esmalt või pruunistada. Selleks sulata keskmisel kuumusel potis või ja pidevalt silikoonspaatliga segades lase sel pruunistuda. Alguses või vahutab, kuid siis podiseb vaikselt. Oluline on segades pidevalt poti põhja mööda tõmmata, et väiksesed osakesed sinna kinni ei jääks ja kõrbema ei läheks. Kui või on karamelliselt kauni värviga ja pähklise lõhnaga, eemalda tulelt ja vala väiksesse kaussi, et see edasi ei pruunistuks. Lase jahtuda.

Vahepeal haki peeneks pekaanipähklid.

Sega miksriga muna+ munakollane, sool ja suhkrud, kuni kristallid on lahustunud - umbes 5 minutit. Lisa peene nirena jahtunud või ja vahusta veel minuti jagu. Sega hulka äädikas ja vaniljeekstrakt.
Mõõda kokku jahu ja sooda ning sega, kuni moodustub tainas. Ära üle sega. Lisa pekaanipähklid ja shokolaad, sega läbi ja vormi käte vahel pallikesed.

Puista iga küpsise peale natukene soolahelbeid ning küpseta 170 kraadises ahjus 15 minutit. Juhul, kui mõni peaks üle jääma, säilita õhukindlas karbis. Head maiustamist!

2 kommentaari:

  1. Mina ka armastan soola-karamelli combot igal võimalikul viisil, kaasa arvatud makroonides:) Aitäh retsepti eest, kindlasti proovin ise järele teha!

    VastaKustuta
  2. Kristel, tore, et on minusuguseid "kiiksuga" - paljud suhtuvad sellesse combosse suure eelarvamusega :)

    VastaKustuta

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...