esmaspäev, 14. november 2011

Tallekarree shokolaadikastmega - kodune gurmee

Mina olen selline inimene, et kui ma leian midagi, mis mulle hirmsasti meeldib, jään sellele kauaks truuks. Nii näiteks olen ma juba mitu aastat söönud oma lemmikrestoranis Chedis alati ühte ja samu roogasid. Üks neist roogadest on shokolaadikastmes tallekarree, mida alati, kui Chedis einestan, ka tellin. See liha on tõesti hõrk ja kui mõelda, et karree küljes olev kondike ehk siis talle ribi pole jämedam, kui minu väike sõrm, ei saakski liha miskit muud kui suus-sulavalt pehme olla. Selle kõige juurde veel sametine, magus-mõrkjas shokolaadikaste ja truudus ongi võidetud.

Kuna eelmisel nädalal mulle üks ilus talle ribitükk koju jõudis ja laupäevaks oli sõpradega õhtusöök plaanitud, otsustasingi ise midagi sarnast Chedi roale järgi teha. Liha puhastamisel ja prepareerimisel soovitan meesterahva abi kasutada, kui kasutad sellist ribitükki nagu mina - selle keskmise kondi eemaldamine nõuab natukene jõudu ja peene teraga saagi, aga muidugi - natukene näputööd liha ja kontide puhastamise näol, leiutamist kastme näol ja tõeliselt hõrk kodune gurmee ongi valmis.

Arvesta 4 väikest kondiga tükki inimese kohta.
Liha:
- talle ribitükk
- oks värsket rosmariini
- oks värsket tüümiani
- 1 küüs küüslauku
- õli
- soola, pipart

Kastme jaoks:
- 200 ml kuiva punast veini
- 2 spl soja
- 4 spl punasesõstra zeleed või muud magus-hapukat moosi
- 30 grammi 70-85% shokolaadi*


Puhasta liha kõikidest kelmetest ja rasvast. Lõika välja kondid ja puhasta ka need terava noaga kraapides. Lõika karree kontide vahel tükkideks. Soola ja piparda.

Kuumuta pannil õli, lisa ürdid ja pooleks lõigatud küüslaugu küüs. Kuumuta 3-4minutit, et õli maitsed juurde võtaks. Eemalda ürdid-küüslauk pannilt.

Lao karreetükid kuumale pannile, arvesta, et maksimum pool panni pinnast tohib olla lihaga kaetud - suurem hulk külma liha viib panni temperatuuri alla ning siis liha enam ei pruunistu vaid haudub ja ei jää mahlane.

Prae liha mõlemalt poolt pruuniks (2-3min poolele).
Küpsusastet saad kontrollida vetrumise järgi - talleliha peab seest kindlasti kaunilt roosa jääma ning seda on liha siis, kui see vajutuse all veel natukene vetrub.

Eemalda liha pannilt ning mässi kahekordsesse fooliumisse. Prae ülejäänud liha. Kui praadimist on rohkem kui 2-3 pannitäit, kata fooliumipakikesed lisaks köögirätikuga.

Kaste valmista samal pannil - nii ei lähe head praemahlad raisku.

Keera kuumus madalaks ja lase pannil praadimisest natuke jahtuda. Vala pannile vein ja soja, sega hulka punasesõstra zelee või muu magus-hapu moos. Lase keskmisel kuumusel 5 minutit podiseda. Maitse, äkki on vaja soolakust-magusust soja või zeleega tasakaalustada, kuna see sõltub palju põhjaks olevast veinist.

Lisa pannile fooliumipakikestest põhja nõrgunud mahl, keeda kastet kõrgel kuumusel natukene kokku (3-4minutit) ja keera siis tuli maha.

Haki shokolaad peeneks ja sega kastme hulka.

Jaota karreed taldrikule, purusta peale musta pipart ja nirista kõrvale kastet. Serveeri näiteks ahjuviljadega. Head näputööd!

*Kasutan 70% Laima tumedat.

5 kommentaari:

  1. Seda tuleb kindlasti proovida. Shokolaadikastet polegi varem teinud (kuigi olen tihti sellele môelnud).. see siin aga näeb nii isuäratav välja, et kindalasti peab järele proovima. =)

    VastaKustuta
  2. Aitäh, tasub kindlasti proovida. On nii maitsev kui ka uhke, mistõttu sobib ka külalistele pakkuda vähe nooblimal õhtusöögil :)

    VastaKustuta
  3. Hästi head postitused on; pildid tööetappidest lihtsustavad keerulisemat töökäiku:).

    VastaKustuta

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...