neljapäev, 23. veebruar 2012

Siiruviiruline kaunitar pidulauale ehk pidulik trühveltort (Ehk vanakooli klassika vol.6)

Mulle meeldiks mõelda, et kunagi kauges kauges tulevikus on keegi, kes räägib minu kokkamistest, suurematest õnnestumistest ning minu firmamärgiks saanud roogadest nii nagu ma praegu oma ema, sõbranna vanaema või mõne tuttava tegemistest räägin - et jäi silma ja kummitab ka aastaid hiljem.
Ja mulle meeldib mõelda, et see kaunitar siin oleks ühe sellise vestluse aluseks. Olen omalt poolt juba seemne idanema pannud, sest valmistan seda torti pea iga kord oma elukaaslase vana-vanemate mõneks pidupäevaks.

Trühveltort on klassika, heleda biskviidi ja mõrkjas-magusa kakao-võikreemiga tort, mis pidupäevaks on natuke täiendust saanud hapuka moosi ning lahtilõikamise üllatusmomendi lisamisega. Klassikaline variant on mul kirja pandud siin.

Tort kaheteistkümnele:
Põhja jaoks:
- 5 muna
- 140 grammi suhkrut
- suts soola
- 140 grammi jahu

Kreemi jaoks:
- 200 grammi võid
- 90 grammi tuhksuhkrut
- 120 grammi kondenspiima
- 60 grammi kakaod
- 2 spl konjakit

Puiste:
-150 grammi tuhksuhkrut
- 20 grammi kakaod
- 2-4 spl suhkrusiirupit (Näiteks Dan Sukker)

Vahele 200grammi haput moosi + 1 sidruni mahl + 4 spl vett.

Biskviit valmista eelneval õhtul, puhanud biskviiti on lihtsam lõigata ja selle tekstuur on parem.

Biskviidi valmistamiseks vahusta toasoojad munad suhkru ja soolaga kohevaks, kuni vispli väljavõtmisel tagasilangev munavahulint ei vaju ülejäänud vahu sisse.

SÕELU peale jahu ning sega õrnalt käega alt üles tõstes jahu munavahu hulka.
Jaota tainas kahele suurele küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja silu kraba või laia noaga ühtlaseks. Ära seda väga kaua tee, munavaht ei kannata seda.

Küpseta 200 kraadises ahjus kuldseks, milleks kulub ca 7 minutit.

Tõmba põhi kuumalt plaadilt küpsetuspaberiga laua peale, et see edasi ei küpseks ja puista peale natuke suhkrut. Kui teine põhi valmis, tõsta see sinna peale, puista suhkruga, pane peale veel üks küpsetuspaber ja kata rätikuga ning lase jahtuda.
Jälgi, et tainaplaadid otsest õhku ei saaks - need ei tohi ära kuivada.

Sega moos kokku vee ja vajadusel sidrunimahlaga, et saaksid lahjema hapukoore sarnase tekstuuri.

Võikreemi valmistamiseks vahusta toasoe või vahule, kuni see on helevalge. Selleks kulub ca 30minutit. Vähem aega vahustades ei saa nii head võikreemi.

Sega vahustatud või hulka suhkur, vahusta 5 minutit. Edasi vahustades nirista hulka kondenspiim, seejärel kakao ja viimasena peenikese nirena konjak. Vahusta kuni saad ühtlase läikiva kreemi.
Lõika tainaplaadid pikkupidu ribadeks, et iga riba oleks ca 5 cm lai. Kata ühtlaselt poole kogusega moosist ning rulli riba haaval kokku nii, et iga järgnev riba algab eelmise lõpust. Korda sama teise tainaplaadiga. Tõsta rull alusele ja kata ümberringi võikreemiga. Lase 15minutit külmkappis puhata.

Puiste valmistamiseks sega kokku tuhkruhkur ja kakao, lisa järk-järgult suhkrusiirupit ning hõõru peopesade vahel puruks, mis aja seejärel läbi sõela, et saaksid ühtlase tekstuuri.

Puista puru tordile ning kaunista meelepäraselt - võirooside või shokolaadiviguritega. Vabariigi aastapäeva puhul sobivad hästi ka Eesti lipukesed. Ilusat püha!

8 kommentaari:

  1. Minu respekt Sulle! Milline kohutav nikerdamine, aga ma kujutan ette kui imeliselt see tort maitseda võib!

    VastaKustuta
  2. Merit, aitäh!
    Kusjuures, niipalju nikerdamist ei olegi, kui tekstist tundub - või ma olen lihtsalt harjunud :), sest maitseb tõesti imeliselt, mis tähendab, et seda on saanud päris mitu korda teha.

    VastaKustuta
  3. Väga uhke kook! Plaanis endalgi katsetada, kuid tekkis üks küsimus, kas kondenspiim peab olema suhkruga või ilma?
    Helbe

    VastaKustuta
  4. Helbe, aitäh! Head küpsetamist, kondenspiim on suhkruga.

    VastaKustuta
  5. Olen juba ammu mõelnud, et prooviks - nii ilus ja isuäratav tundub ;)
    Kas lastele ka see tort sobiks, või on liiga alkoholine (muidugi võib ju alati vähem alkoholi panna, aga äkki siis ei ole päris see...)?
    Minus tekitavad alati küsimust retseptid, kus kasutatakse suhkrusiirupit! Endale ei ole kuskil kaubanduses silma hakanud, aga ega ma ei ole eriti otsinud ka, aga äkki peaks... Millisel kujul ja kust seda leida võiks?
    Ingrid

    VastaKustuta
  6. Ingrid, ilma alkoholita pole see kook kindlasti see. Et kui on seltskonnas palju lapsi, siis tee neile pannitäis muhvineid ja täiskasvanuile paku trühveltorti - ära süüakse nii kui nii kõik :)

    Suhkrusiirupit leiab suhkrute letist, Dan Sukkeri toode, plastpudelis. On heledat ja tumedat, kindlasti võta hele, kork on selline helepruunikas, siiruo ise ka. Väga mõnus kasutada ka erinevate jookide ja kokteilide maitsestamiseks, kuna sulab kiiremini, kui tavasuhkur, sama kehtib salatikastmetesse lisamise puhul. Ja latte peale saab magusaid jutte tõmmata - et kasutamist leiab köögis sellele mitmeti. Head leidmist ja katsetamist!

    VastaKustuta
  7. Oi, kui ilusate piltidega ja põnev blogi sul on! Kohupiimataskud õnnestusid valatult sinu õpetuste järgi : )
    Kuid selle retsepti puhul tekkis mul küsimus tordi kokkupanemise kohta. Ma täpselt ei saa aru, kuidas ma nendest rullidest selle ümmarguse tordi moodustan? On nii õige, et mul on 2 taignaplaati ja siis mõlemist saab kuskil 5 väikest rullikest ehk kokku 10. Ja kas asi toimib nii, et lihtsalt 5 rulli panen põhjaks ja siis järgmised 5 rulli peale või... Äkki oskad üksikasjalikumalt seletada, sest siinkohal jäid mõned etapid vist fotodest vahele :D

    VastaKustuta
  8. Tere Anonüümne, vabanda, et minu vastus viibis, olin puhkusel ja seetõttu kööki ega arvuti taha ei sattunud.
    Tordi kokkupanemiseks ei tule teha igast ribast mitte eraldi rull, vaid kõik ribad üheks suureks rulliks kokku kerida üksteise peale. Viimased ribad, kui kook juba suurem, ei ulata täisringi ümber koogi, kuid sellest pole midagi, kreem katab kõik selle ära ja süües pole jätkukohad näha.
    Loodan, et läks/läheb õnneks torditegu!

    VastaKustuta

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...