teisipäev, 23. oktoober 2012

8 vilja tomatikaste - talveks vitamiinid purki

Mulle natukene tundub, et olen sel aastal oma hoidistamisega hiljaks jäänud, aga vastavalt aastale see mul suuresti varieerubki.  Näiteks tomatid - nende kogus ja valmimine sõltub päikesest. Sel aastal päikest peaaegu ei olnudki, mis tähendab, et saan alles praegu laari voodi all punaseks tõmbunud tomateid. Neile lisan maitseks mõned purgid purustatud tomateid, et vajalik kogus toorainet kokku saada. Aga kõik teised asjad on sel külmal suvel minu meelest alles praegu oma parimais - kaunid kõrvitsad ja suured porgandid. Lisaboonusena muidugi keetmisel leviv soojus, mis rõske korteri soojaks koduks muundab.
See hoidise tüüpi tomatikaste on Eesti talveajal asendamtu purgitäis - maitseküllane kaaslane tööõhtul makaronidele sekka segamiseks, koos hakklihaga lasanjeplaatide vahele laotamiseks või tummise supipõhja alustuseks. Täis suve parimaid vilju, vitamiine ja päikesekuma. 
Mitmekülgset köögivilja valikut ei tasu peljata, ükski maitse eraldi esile ei tungi, kastet söövad isukalt nii selleri kui ka porgandi põlgurid. 

Kuigi nõuab omajagu hakkimist, kuumutamist ja segamist on tulemus ning hilisem ajakokkuhoid seda väärt, rääkimata südatalve maitseelamusest, mil hing oma aia värskeid saadusi kõige enam ihkab.

Valmib suur potitäis hoidiskastet:
- 4 suurt sibulat
- 4 küünt küüslauku
- 6 sellerivart
- 4 keskmist porgandit
- 2 väikest suvikõrvitsat
- 4 punast paprikat
- 1 kg kõrvitsat
- 4 kg päikeseküpseid tomateid
- pool klaasi vett
- maitsejärgi meresoola, musta pipart
- 4-5 spl suhkrut
- 1-2 spl kanget äädikat
- 5 spl õli

Puhasta ja lõika sibulad poolkuudeks. Haki küüslauk peenikeseks. Viiluta sellerivarred, riivi porgandid ja suvikõrvitsad jämeda riiviga, lõika paprika tükkideks, poolita tomatid, tükelda kõrvits.
Laota kõrvitsatükid ahjuplaadile ning küpseta 180kraadises ahjus 30 minutit. Lase natuke jahtuda ning püreesta seejärel blenderis ühtlaseks.
Samal ajal vala poti põhja õli, lisa külmale õlile sibul, küüslauk ja 3 tl meresoola ning kuumuta keskmisel kuumusel aegajalt segades umbes 10 minutit, kuni sibul on klaasjas. Lisa seller, porgand ning paprika. Hauta 5 minutit, misjärel lisa suvikõrvits, poolitatud tomatid ja vesi. Tõsta kuumust ning keeda pidevalt segades 10 minutit. Keera kuumus  madalaks ning lase kaane all aegajalt segades tund aega haududa.
Tunni möödudes lisa kõrvitsapüree ning maitsesta kaste soola, pipra, suhkru ja äädikaga. Maitse nõuab natuke timmimist - arvesta soola-pipra lisamisel hilisema toiduvalmistamiskäiguga. 
Lase uuesti keema tõusta, keeda kõrgel kuumusel 5 minutit, eemalda seejärel pott tulelt ning jaota puhastesse purkidesse, kaaneta, jahuta.
Kui soovid ühtlast kastet, blenderda nuimiksri või kannmiksri abiga segu ühtlaseks, lase uuesti keema tõusta, keeda kõrgel kuumusel 5 minutit, eemalda tulelt ning jaota steriliseeritud purkidesse. Kaaneta ning jahuta kiiresti.
Kaste säilib ületalve ning sobib kasutada kõikjal, kus purustatud tomateid nõutakse. Selle kastmega saab ainult ohtralt vitamiine ja maitsesügavust pealekauba. Head hoidistamist!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...