neljapäev, 4. oktoober 2012

When in Paris ehk kui kokkamishull Pariisi saab... Vol 1 - söö!

Sealt on pärit enamik kokandusmaailma algmõisteid ja tehnikaid (loe: Larousse Gastronomique), seal on leiutatud confit ja canneléd, nende toitumisharjumusi tuuakse eeskujuks kogu maailma naistele - see on Prantsusmaa. Nendes postituste jadas on küll vaatluse all vaid selle imelise riigi pealinn Pariis ja kohad, mida seal olles külastada tasuks. Soovitan kõhtu ja kohvrisse kõvasti ruumi varuda...


Enne aga, kui jagan oma lemmik kokanduspoodide nimesid, asukohtasid ja vihjeid, mida sealt kaasa osta, panen kirja oma kolm lemmikkohta, kust maiustamiseks kõike head ja paremat saab.  Ja enne veel, kui kohvikusse suundume, paar nippi, kuidas Pariisi kohvikukultuuris ellu jääda.

Nimelt kehtib seal selge kolmeastmeline süsteem - kohvi juua ja süüa on võimalik leti ääres; lauas istudes ja teenindust nautides või väljas istudes ja lisaks teenindusele ka Pariisi tänavamelu nautides.

Loomulikult sõltub sellest ka kohvi ja söögi hind ning loomulikult, mida kaugemal letist, seda kallim on tassitäis, mõnikord isegi kuni kolmekordse vahega. Aga kuna Pariisis on lauad-toolid välikohvikutes paigutatud nagu kinos - kõik istuvad näoga tänava poole, tasub mõnes eriti toredas piirkonnas - nagu näiteks Montmartre pühapäevasel hommikupoolikul, värske croissanti ja maitsva kohvi eest üks kallim "kinopilet" lunastada küll. 

Aga nüüd siis kohad, mida kindlasti külastada tasub, kui kõht tühi või midagi head tahaks...

- Pierre Hermé; 72 rue Bonaparte, metroo Saint-Sulpice

See makroonide kuninga Pierre Hermé esinduspood on nagu kommipoodide Louis Vuitton - teenindus on peen ja viisakas, valged kindad maiustusi personali käte eest kaitsmas ning kliendipoolne heakskiit iga valitud maiustuse kohta, mis talle enne pakkimist valgel kandikul presenteeritakse. 

"Jah" käes, pakitakse need imekaunisse valgesse karpi, et siis üle leti veelgi kaunimas kotis lahkete tänusõnade saatel Sulle ulatada. See ostukogemus ja maiustused ise on iga senti väärt, seda enam, et hinnatase on Eesti restoranide maiuste tasemel.
Proovi kindlasti Ispahani, Plaisirs Sucrés ja kolme vaniljega Tarte Vanille Patisserie (pildil) koogikesi.  Ja loomulikult osta kaasa makroone - minu lemmikud on endiselt granadilli-shokolaadi, pistaatsia, kohvi ja soola-karamelli maitsed. 7ne karp on parasjagu suur ja tugev, et maiuseid ka koju lähedastele tuua. Makroonid säilivad nädalakese külmas ilusti. 

Nädalavahetusel arvesta Hermés 10-20minutisilise järjekorraga tänaval (kõige alumine pilt), kuna pood on umbes 10ruutmeetri suurune.

- Crêperie Beaubourg‎; 2 Rue Brisemiche, metroo Rambuteau. 

Moodsakunsti muuseumi Pompidou vigurbasseini äärne mõnus pannkoogikohvik, kus sõime Pariisi parimad pannkoogid. Fantastiline asukoht, väga maitsvad ja külluslikud road ning Pariisi mõistes ülisoodsad hinnad. Meil on juba traditsiooniks saamas, et lähme Pompidousse alati õhtul, paar tunnikest enne sulgemist ja oleme seal viimsete sulgemisteadete/ väljumiskäskudeni.

Pärast võtame Beauborgis esmalt suure pudeli kuiva siidrit, mis kui saunakividele haihtub ja seejärel naudime suuri ja küllusiku täidisega õhukesi galette/kreppe.

- Patisserie Gosselin Philippe, 258 Boulevard Saint-Germain, metroo Solférino

See lihtne ja klassikaline saia- ja koogipood on parima hinna-kvaliteedisuhtega koht Pariisis, eriti võttes arvesse selle asukohta 5minuti kaugusel Musee d'Orsayst. See on ühtlasi ideaalne koht, kust midagi head piknikuks Seine'i jõe kaldal kaasa osta. Ja vaid kaasa osta sealt saabki, kuna poes istekohti pole. Ühtlasi arvesta kiirustavate kohalikega, kes oma baquetti kähku kätte tahavad saada ja traditsiooniliselt järjekorrast midagi ei pea, samuti ei räägi ükski teenindaja inglise keelt, aga naeratuse saatel saab valiku tehtud.
Kõik letis olev valmistatakse värskelt hommikul koha peal, alates erinevatest saiadest imeliste vaarika-shokolaadikoogikesteni välja. Nende croque monsieur on suur, maitsev ja väga soodne. Naudi!

3 kommentaari:

  1. Käin Pariisis mitu korda aastas, aga kahte viimasesse kohta pole seni veel sisse astunud. Aitäh soovitamast!

    VastaKustuta
  2. Pariisis on niipalju erivevaid kohti kust osta saiakesi,koogikesi yhesonaga k6ike maitsvat ...tahes tahtmata koikidesse kohtadesse ei joua aga nyyd kui uuesti Pariisi lahen siis kylastan neid kohti

    VastaKustuta
  3. Mercredi, jaga siis mõnel korral siia alla omapoolseid vihjeid - ootan neid väga.
    Karimakene, loomulikult, Pariisis on kindlasti sadu superhead hinna/kvaliteedi ja muidu fantastilist kohta, need siin vaid minu kolm esimest valikut.

    VastaKustuta

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...