reede, 12. oktoober 2012

Kirsi-shokolaadi küpsisetort - lihtne luksus


Küpsisetort on meie kõigi lapsepõlveklassika. Ainuüksi seepärast on see suurepärane kook, et seda sai ka 5aastasena aidata emal kokku panna, kuna mängus pole ei kuuma pliiti ega teravaid nuge. 

Küpsisetorte/kooke on tuhandeid erinevaid ja see siin on tõesti küpsisetort, mitte kook - shokolaad ja kirsid on ju väga luksuslik kooslus ning selles siin on mõlemat ohtralt. Näeb ka väga noobel välja, mistõttu sobib kaunistama iga pidulauda. Jagub kaheksale. 

Tordiks:
- 3 pakki shokolaadiküpsiseid*
- 500 grammi kreemjat kohupiima (mitte pasta)
- 1 spl suhkrut
- 350 grammi kompoti kirsse
- 5-6 spl kirsikompoti vedelikku

Glasuuriks:
- 80 grammi 70% shokolaadi* + 20 grammi kaunistuseks
- 1 kuhjaga teelusikat kakaod
- 100 ml kirsikompoti vedelikku

Küpsiste kastmiseks kirsikompoti vedelikku

Valmistamine:
Mõõda glasuuriks välja 100ml kirsikompoti vedelikku.

Kreemi valmistamiseks tükelda kirsid ja sega kohupiima ning suhkruga. Vajadusel lisa 5-6spl kirsikompoti vedelikku, et saaksid paremini määritava, kuid siiski paksu kreemi.

Kasta küpsiseid hetkeks kirsivette ja lao taldrikule 3X3 ruut. Kata poolega kreemist ja lao teine kiht küpsiseid, mille peale pane ülejäänud kreem ja kata see omakorda küpsisetaga. Pane tort külma tahenema.


Glasuuri valmistamiseks kuumuta kirsivedelik peaaegu keemiseni ja lase mõni minut jahtuda. Samal ajal tükelda shokolaadi hästi peeneks ning lisa seejärel koos kakaoga kirsivedelikule. Sega korralikult kokku, et shokolaad sulaks ja kakao tükke ei jääks. Lase 10 minutit külmkapis jahtuda.

Vala glasuur ettevaatlikult tordile, kui see veel liigselt voolab, lase vahepeal esimesel kihil hanguda. Kaunistuseks tõmba köögiviljakoorijaga tordile shokolaadist laastud. Lase enne serveerimist vähemalt 3 tundi tõmmata. Head ladumist!


*Kasutan pehmeid ja muredaid Selga küpsiseid ning 70% Laima tumedat

esmaspäev, 8. oktoober 2012

Tom Kha - eksootika hingus

Kui granadill on magusa eksootika kehastus, siis tom kha on soolase eksootika kõige ehedam ilming.
See võtab kokku kõik, mis ühes eksootilises roas peaks olemas - magusanüansiga kookospiim, tuline tšilli, hapukad sidrunhein, kaffir-laim ja kalganirohi ning värske koriander.

Kahte neist veel kahjuks Eestis ei leia - kuivatatud kaffir-laimi lehed ja kalganirohi ei anna piisavalt maitset, külmutatult neid veel siia ei tooda, värskest rääkimata. Mul õnnestus kõik need koostisosad värskelt kätte saada ja üks päris õige tom kha kokku keeta, aga igal teisel juhul, kui tom khad keedan kasutan Santa Maria vastavat supisegu ja võib isegi öelda, et Eesti tingimustes on see parem, kuna maitsed jäävad tugevamad, aga igaljuhul väga väga õiged.

Pildil kellaosuti suunas - hakitud kaffir-laimi lehed; viilutatud kangal (mida kahjuks ei saa asendada ingveriga, kuigi nad näevad väga ühtemoodi välja); viilutatud sidrunhein - kasuta vaid pehmet, puitumata osa ning pisitillukesed, ülitulised Tai tšillid (ingl.k birds-eye).

Neljale-kuuele:
- 500 ml kookospiima
- 1 liiter kanapuljongit
- 4 kaffirlaimilehte*
- 3 cm jupp värsket kalganijuurt*
- 2 vart sidrunheina*
-  punane tšilli
- 3 nahata ja kondita kanakintsu
- karp austerservikuid või muid mahedamaitselisi seeni
- värskeid koriandrilehti

Sega potis kokku kookospiim ja kanapuljong, haki peeneks kaffirlaimilehed, kalganijuur ja sidrunheina puitumata osa. Lisa potti ja keeda väga madalal kuumusel 20minutit, et maitsed leeme sisse imbuksid.

Tõsta kuumust, lisa suupärasteks tükkideks lõigatud kanaliha ja ratasteks lõigatud tšilli, ära sega. Lase keskmisel kuumusel 15minutit kaane all podiseda, seejärel lisa hakitud austerservikud ja keeda 5minutit. Soovikorral lisa maitseks tšilliõli.  Serveeri kohe, peale puista värsket koriandrit. Kuumust!

*Kui värskelt või külmutatult neid ei ole, asenda Santa Maria Tom Kha maitseainepõhjaga Asia sarjast.

neljapäev, 4. oktoober 2012

When in Paris ehk kui kokkamishull Pariisi saab... Vol 1 - söö!

Sealt on pärit enamik kokandusmaailma algmõisteid ja tehnikaid (loe: Larousse Gastronomique), seal on leiutatud confit ja canneléd, nende toitumisharjumusi tuuakse eeskujuks kogu maailma naistele - see on Prantsusmaa. Nendes postituste jadas on küll vaatluse all vaid selle imelise riigi pealinn Pariis ja kohad, mida seal olles külastada tasuks. Soovitan kõhtu ja kohvrisse kõvasti ruumi varuda...


Enne aga, kui jagan oma lemmik kokanduspoodide nimesid, asukohtasid ja vihjeid, mida sealt kaasa osta, panen kirja oma kolm lemmikkohta, kust maiustamiseks kõike head ja paremat saab.  Ja enne veel, kui kohvikusse suundume, paar nippi, kuidas Pariisi kohvikukultuuris ellu jääda.

Nimelt kehtib seal selge kolmeastmeline süsteem - kohvi juua ja süüa on võimalik leti ääres; lauas istudes ja teenindust nautides või väljas istudes ja lisaks teenindusele ka Pariisi tänavamelu nautides.

Loomulikult sõltub sellest ka kohvi ja söögi hind ning loomulikult, mida kaugemal letist, seda kallim on tassitäis, mõnikord isegi kuni kolmekordse vahega. Aga kuna Pariisis on lauad-toolid välikohvikutes paigutatud nagu kinos - kõik istuvad näoga tänava poole, tasub mõnes eriti toredas piirkonnas - nagu näiteks Montmartre pühapäevasel hommikupoolikul, värske croissanti ja maitsva kohvi eest üks kallim "kinopilet" lunastada küll. 

Aga nüüd siis kohad, mida kindlasti külastada tasub, kui kõht tühi või midagi head tahaks...

- Pierre Hermé; 72 rue Bonaparte, metroo Saint-Sulpice

See makroonide kuninga Pierre Hermé esinduspood on nagu kommipoodide Louis Vuitton - teenindus on peen ja viisakas, valged kindad maiustusi personali käte eest kaitsmas ning kliendipoolne heakskiit iga valitud maiustuse kohta, mis talle enne pakkimist valgel kandikul presenteeritakse. 

"Jah" käes, pakitakse need imekaunisse valgesse karpi, et siis üle leti veelgi kaunimas kotis lahkete tänusõnade saatel Sulle ulatada. See ostukogemus ja maiustused ise on iga senti väärt, seda enam, et hinnatase on Eesti restoranide maiuste tasemel.
Proovi kindlasti Ispahani, Plaisirs Sucrés ja kolme vaniljega Tarte Vanille Patisserie (pildil) koogikesi.  Ja loomulikult osta kaasa makroone - minu lemmikud on endiselt granadilli-shokolaadi, pistaatsia, kohvi ja soola-karamelli maitsed. 7ne karp on parasjagu suur ja tugev, et maiuseid ka koju lähedastele tuua. Makroonid säilivad nädalakese külmas ilusti. 

Nädalavahetusel arvesta Hermés 10-20minutisilise järjekorraga tänaval (kõige alumine pilt), kuna pood on umbes 10ruutmeetri suurune.

- Crêperie Beaubourg‎; 2 Rue Brisemiche, metroo Rambuteau. 

Moodsakunsti muuseumi Pompidou vigurbasseini äärne mõnus pannkoogikohvik, kus sõime Pariisi parimad pannkoogid. Fantastiline asukoht, väga maitsvad ja külluslikud road ning Pariisi mõistes ülisoodsad hinnad. Meil on juba traditsiooniks saamas, et lähme Pompidousse alati õhtul, paar tunnikest enne sulgemist ja oleme seal viimsete sulgemisteadete/ väljumiskäskudeni.

Pärast võtame Beauborgis esmalt suure pudeli kuiva siidrit, mis kui saunakividele haihtub ja seejärel naudime suuri ja küllusiku täidisega õhukesi galette/kreppe.

- Patisserie Gosselin Philippe, 258 Boulevard Saint-Germain, metroo Solférino

See lihtne ja klassikaline saia- ja koogipood on parima hinna-kvaliteedisuhtega koht Pariisis, eriti võttes arvesse selle asukohta 5minuti kaugusel Musee d'Orsayst. See on ühtlasi ideaalne koht, kust midagi head piknikuks Seine'i jõe kaldal kaasa osta. Ja vaid kaasa osta sealt saabki, kuna poes istekohti pole. Ühtlasi arvesta kiirustavate kohalikega, kes oma baquetti kähku kätte tahavad saada ja traditsiooniliselt järjekorrast midagi ei pea, samuti ei räägi ükski teenindaja inglise keelt, aga naeratuse saatel saab valiku tehtud.
Kõik letis olev valmistatakse värskelt hommikul koha peal, alates erinevatest saiadest imeliste vaarika-shokolaadikoogikesteni välja. Nende croque monsieur on suur, maitsev ja väga soodne. Naudi!

esmaspäev, 1. oktoober 2012

Sügishommikute terviseks - mustikate ja nektariinidega hommikustarter

Vaadake nüüd seda kausikest ja öelge, et see ei ole täiuslikes sügise toonides? Natuke mudapruuni pargiteedelt, tumelillat õhtusest taevast ja särav puna-oranž vahtralehtedelt? Lisaks tõelisele silmailule on see ka üks täiuslik hommikusöök kõigile, kes magusat armastavad. 
Nagu juba ühes varasemas magusas kodujuustu hommikusöögipostituses kirjutan - ei ole just palju neid, kes kodujuustu lihtsalt niisama puuviljadega hommikuks söövad. Tomati ja kurgiga küll, aga mitte magustatult ja puuviljadega, aga ma kinnitan veelkord - see on ideaalne hommikusöök neile, kes tõustes kohe midagi magusat ihkavad nagu mina, aga pannkooke ikka päris igapäev ju ka ei söö, eks? 

Kodujuust on toitev, mustikad ja nektariin annavad lisaks silmarõõmule ka energiat ning vitamiine. Linaseemned lisavad krõmpsu ja on rikkalikud kasulike rasvade ja mineraalide allikad. Sellise koguse peal hammustab neid ka piisavalt katki, et need kasulikud rasvad sealt kätte saada, sest tervetest linaseemnetest kõike seda kasulikku ei imendu. Siis aitavad need lihtsalt seedimisele kaasa.

Kuulda on, et toored linaseemned sisaldavad sinihapet, mistõttu lisan ma viimasel ajal üha tihedamini sellesse taldrikusse supilusikatäie linajahu kasulike rasvade tarvis ja vaid natukene tooreid linaseemneid krõmpsuks. 

Ühele: 
- 100 grammi kodujuustu
- 2 tl vahtrasiirupit
- 2 peotäit mustikaid*
- pool nektariini
- 1 spl linajahu
- 1-2tl linaseemneid**

Lao kõik koostisosad oma lemmikkaussi, sega läbi ja naudi. Kiire, lihtne, tervislik ja väga maitsev!

*Rimis müüakse väga ilusaid ja maitsvaid värskeid mustikaid. 
**Linaseemned ostan mina Rimi ECO sarjast - mahedalt ja loodussõbralikult kasvatatud.

neljapäev, 27. september 2012

Metsa-metsa: seenemüüdid ja lehterkukeseenerisoto

See aeg on jälle käes, kus metsad seentest vohavad ja igal nädalavahetusel sealt hääd-paremat saab koju tassitud. Enamasti on ahnus metsas suurem, kui pärast kodus ära puhastada jaksab. Siit üks tore mõtteke, et ära korja grammigi rohkem, kui veel samal õhtul "ära teha" jõuad, sest metsa jäänud seened on rõõmuks teistele seenelistele, sealhulgas loomadele, kes seentega maiustavad, kuna need ohtralt erinevaid mineraale ja toitaineid sisaldavad. Lisaks saagile saab metsas praegu silmailu nautida:

Veel nädalake tagasi korjasin ma metsast nelja erinevat seent- puravikke, kuuseriisikaid, võiseeni ja kukekaid. Pidavat olema täpselt Eesti keskmine ehk siis enamik eestlastest korjab 3-5 erineva seeneliigi vahel, üle selle on juba keskmisest parem seenetundmine. Vahepeal sain ma nõnda targaks, kuna võtsin osa Margit Härma seeneretkest. Margit rääkisin meile lisaks seeneliikide tutvustamisele ka igasugu õpetlikke lugusid seenel käimisest ja seentest. Kokkuvõtteks oli kogu see seenemaailm nii põnev, et ostsin kohe tema Seeneaabitsa ja lugesin seda poole ööni nagu kriminulli. 

Kimp lehterkukeseeni

Näiteks lükkas ta täiesti ümber müüdi, et seeni ei tohi maa seest nii öelda "juurtega" välja tõmmata. Nimelt on seened seene-organismi maapealsed viljakehad, umbes nagu õunapuul on õunad ja õunte puult korjamisega sa ju seda ei kahjusta. Sama on seentega. Lisaks "õhutab" seente maast väljatõmbamine seeneniidistikku, vastukaaluks jalaotsale, mis läheb maas hallitama ja annab bakteritele ligipääsu niidistikule. 

Teine müüt, mis muidugi ammu juba kõlapinna kaotanud - see, et seentel pole toiteväärtust ja neid on raske seedida. Kuna seened on lisaks ohtratele mineraalidele ka suured kiudainete allikad, ergutavad need hoopiski seedimist ja hoiavad ka kolesterooli kontrolli all. Mineraalidest on neis ohtralt seleeni ja tsinki, kaltsiumi, rauda, mangaani, lisaks veel vähesel määral eriti kasulikke küllastamata rasvhappeid. 

Seenekoha soovitusi leiab RMK mobiilirakendusest. Metsa tasub lisaks soojale joogile ja laaditud akuga mobiilile kaasa võtta seente korjamiseks võimalikult laia põhjaga korv ning papist koogikarpe, nii saab erinevad sordid eraldi korjata ja kodus jälle lihtsam. Lisaks sordi järgi jaotamisele õpetas Margit seeni lahterdama ka teguviisi järgi - nii saab kodus värskelt söödavad seened kohe pannile panna, kupatamiseks mõeldud saak potti visata ja kuivatamiseks mõeldud seened saunalavale või põrandaküttega vannituppa laiali laotada. 

Ja kui kukekaid peaks üle jääma, siis sügavkülma tallele panekust kirjutan siin.  Nii külmutan mina tegelikult kõiki kupatamist mittevajavaid seeni.

Aga teeme siis saagist süüa ka - Margiti soovitust järgides nuputasin välja roa, kus seened saavad pool tunnikest haududa, kuna just seda lehterkukeseen parimaks maitseavaldumiseks vajab. 

Lehterkukeseene risoto
Neljale:
- 200 grammi värskeid lehterkukeseeni
- 1 suur sibul 
- 2 spl õli
- oksake tüümiani
- 2,5 dl risoto riisi
- 1 dl kuiva valget veini
- 1 liiter köögiviljapuljongit
- 20grammi parmesani
- soola, pipart
- peterselli

Kuumuta seentest kõrgel tulel vesi välja. Kui seened on kuivad, keera tuli vaikseks, lisa potti hakitud sibul, tüümianilehekesed, sool ja õli. Kuumuta, kuni sibul on klaasjas. Lisa riis ja sega, kuni riis ühtlaselt läigib. 

Vala hulka vein ja kulbitäis puljongit. Sega, kuni puljong on imendunud. Lisa kulbi haaval järgemööda puljong, vahepeal segades, et leem imenduks. 

20minuti möödudes proovi, kas riis hakkab veel kergelt hambale vastu. Kui riis on liiga kõva, lisa veel puljongit. Viimasena lisa riivitud parmesan, maitsesta soola-pipraga. 

Jaga taldrikutele, puista peale hakitud petersell ja purusta pipart. Serveeri kohe.


Ja nagu ikka, töötab Murphy ka metsas ehk korvitäie lehterkukeseeni korjasin mina 30meetri kaugusel autost, samal ajal kui teised sügaval metsas müttasid. Metsas näeme! 

esmaspäev, 24. september 2012

Magustoidud pokaalis - desserdi kiirabi


Ma olen magusa inimene. Kui antakse valida kiluvõileiva või moosisaia vahel, võtan alati viimase. Kui antakse valida shokolaadikoogi või sefiiritordi vahel, võtan mõlemad. Ma armastan magusat. Seetõttu ongi mul vahel vaja nüüd ja kohe midagi head ja küpsetamiseks siis enam küll aega pole. 

Siin tulevad appi magustoidud, mida saab serveerida pokaali sees, nende kokkusegamiseks läheb vaid mõned minutid ja sööma saab asuda juba paarikümne pärast. Igavesti head retseptid ka õhtusöögi lõpetuseks, kui suure pearoa meisterdamise kõrvalt koogiküpsetamiseks aega ei jää. 

Küpsise-maasika maius

Kõik, kes lapsepõlves armastasid piima sisse küpsiseid pudistada - see magustoit on teile. Küll kordades nooblimas kuues, nii et sobib ka pidulauale, aga nostalgiahelgi lööb põlema siiski. Neljale:- 1 pakk Selga kondenspiima küpsiseid- 250 ml vahukoort- 1 spl suhkrut- 1 tl vaniljesuhkrut- 200 grammi maasikaid Vahusta koor suhkrutega, kuni saad mõnusalt pehme vahu.Pudista klaasi põhja kaks küpsist, tõsta peale vahukoor ja tükelda hulka mõned maasikad. Samamoodi tee teine kiht. Kaunista maasikate ja küpsisepuruga. Serveeri 30 minuti pärast. 



Sefiiripokaal aprikoosidega
 Neljale:- 4 külmutatud vaniljesefiiri pallikest- 400 grammi kohupiimapastat- 1 splt suhkrut- 4 aprikoosi- 1 granaatõun- kaunistuseks melissi Külmutamine annab sefiirile kergelt beseelikku krõbinat, mis sobib ideaalselt magustoitu tekstuuriandjaks. Kui magustoitu teha ei taha, on kümutatud niisama mõnus magus vahepeala, natukene jäätise ja besee hübriid. 

Sega kokku kohupiimapasta ja suhkur, jaota 4 pokaali vahel. Tükelda aprikoosid ja jaota popaalidesse. Puhasta granaatõun.

Vahetult enne serveerimist tükelda igasse pokaali üks sefiiripallike, puista peale granaatõunaseemneid, kaunista melissiga. Serveeri kohe. 

Mõnusat ladumist!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...