neljapäev, 29. aprill 2010

Kuidas teha täiuslikku piimavahtu?

Mina olen suur piimakohvisõber ja eriti meeldib mulle Eestis leiutatud nn. lattekohvi, kus on ühe espresso kohta ohtralt piima ja palju vahtu (õigel prantsuse lattel on vahtu väga vähe ja valmistamistehnoloogiagi natuke teine, kui siinsetes kohvikutes praktiseeritav)

Aga
kuidas saab kodus, ilma korraliku espressomasinata teha head ja püsivat (maitsestatud) piimavahtu?

Ilmselt on paljud endale koju ostnud ka väikese pulgaotsas piimavahustaja, kuid minul on aja jooksul välja kujunenud oluliselt lihtsam viis, kuidas piimavahtu teha ning kinnitan, et ka vaht tuleb nii palju püsivam ja siidisem, kui selle väikese pulgaga vuristades. Panen siia kirja "retsepti", kuidas teha sellist kohvi, nagu pildil.

Vaja läheb:
- tavalist piima

- 0,5 tl suhkrut

- kanget kohvi (parimad on espresso ja moka)

- väike klaasist kohvipresskann, mille sõel on tihedast metallvõrgust


Võta piima nii palju, et seda oleks veidi üle poole tassis, kus lattet serveerid.

Aja piim kuumaks (mina teen seda mikrolaineahjus ja samas serveerimisnõus).

Ära lase piimal keema tõusta!!


Puista presskannupõhja natuke suhkrut ja vala peale kuum piim.
Vahusta piima presskannus, liigutades pressi üsna kiiresti üles-alla umbes 10sekundit, seejärel eemalda kiiresti tõmmates kaas koos pressiga. Vala vahustatud piim tassi/klaasi ning lisa nii palju kohvi, et see oleks ääreni täis.

Alguses võtab õigete temperatuuride saavutamine ning vahustamisaja leidmine tiba aega.

Õige piimavaht on tugev ja hästi peenikese mulliga
ning püsib koos ka klaasi toeta nagu pildilt näha :)

Kui piim ja kohvi on õiges temperatuuris, saad kihilise latte-kohvi. Head katsetamist!

15 kommentaari:

  1. haa, väga hea kodune variant :)
    lisan omaltpoolt mõned kommentaarid:
    väga hea point et piima ei tohi keema lasta - see teeb piima koheselt "kiuliseks" ning see hakkab vahtu "ära sööma".
    parima tulemuse saab üle keskmiselt rasvasisaldusega piimaga - ehk siis 2,0 kuni 3,5 %.
    kui vahustatud piimal lasta seista kuskil 10-15 sekundit, siis on hea võimalus visuaalse efekti lisamiseks lisada kohvi, nimelt peale seda aega hakkab piim jagama ennast kihiliseks tempreatuuri järgi. koheselt peale vahustamist lisatud kohv kipub piimaga segunema ja pole nii kena silmale vaadata.

    P.S - latte on siiski itaalia piimakohv, prantslastel on au' lait (hääldame: o'lee) ning seda tehakse kangest kannukohvist ja piaalis gaasipõletil soojendatud piimast. seal pole vahtu üldse :)

    VastaKustuta
  2. tuletasid mulle vahutegemise meelde, Nii et ma arvan, et homme töölt koju tulles on reedese päeva puhul üks väike piimakohvi valmistamine ees.

    VastaKustuta
  3. Tambet, kohviguru :) Aitäh nippide eest! Ma seda o'leed just silmas pidasingi :)

    VastaKustuta
  4. vahuse hommikukakao oleme hoolikate katsete tulemusena saanud niimoodi, et:
    seganud sobiva suurusega klaaskruusi põhja sobivas vahekorras harilikku kakaopulbrit ("Meie mark") ja suhkrut ja valanud peale KÜLMA piima umbes 2/3 kruusini. Seejärel kogu värk nuimikseriga segi ja vahule ja siis mikrosse.
    Tuleb nämma ja vaht ei vaju alla. Kuuma piimaga katsetades (et valad kakaopulbri-suhkrusegule kuuma piima ja siis vahustad) ei läinud vahule.

    VastaKustuta
  5. Aitäh nipi eest, Kateriviteri!
    Kui suvekuumus möödas, siis proovin kindlasti järgi ka kaokaovalmistamise.

    VastaKustuta
  6. oi, geniaalne. olen suur piimavahu sõber (ilma kohvita küll, aga näiteks kakao peal) ja katsetasin kohe järgi. superluks tuli - palju palju rohkem vahtu kui loota julgesin. panin kohvikannu põhja suhkru ja kakao ja läks ilusti vahtu (ei tekkinud küll sellist tugevat vahtu, mis tassiservi ei vaja, aga väga tihe ja maitsev vaht oli ikkag). Pool tassist tuli vahtu ja pool oli kakao...sõin vahu ära ja tegin ülejäänud poole tassi kakaoga veelkord vahustamise protseduuri läbi - toimis sama hästi :)
    suured tänud geniaalse idee eest!!!

    VastaKustuta
  7. Liina, mul on väga väga hea meel, kui vahutegemine õnnestus ja eriti hea uudis on see, et töötab ka kakaose piimaga.

    Mulle meeldib ka hästi palju vahtu ja tihti on see vaat, et tähtsamgi, kui jook ise :)

    VastaKustuta
  8. Tore nipp vahu tegemiseks! :)
    Esimese kommentaari osas aga...tegemist on ikka café au lait tootega. Au lait tähendab piimaga ja kui kohvikus tellida au lait, siis ei saa mitte keegi midagi aru, et mida sa siis piimaga soovid :)

    VastaKustuta
  9. Ma kohvi ei joo, aga mind huvitab, kas piimavahustajaga sellise vahu ka saab, mida näiteks tordi peale panna? Loll küsimus ilmselt, aga ma tõesti ei kujuta ette, kui tugev või püsiv see vaht on..

    VastaKustuta
  10. Mari, piimavahu eluiga on umbes 10minutit ning ta iseseisvalt kuju ei hoia, vaid talle on ikka ümber klaasi tarvis, mistõttu teda tordil kasutada ei saa.
    Seal peab ikka rammusama ehk vahukoore appi võtma.

    VastaKustuta
  11. Selge. Kahju. Nad ei luba mul ühtegi lehmapiimapõhist asja süüa enam, nii et ma üritan siin muid asju otsida, millest vahtu teha. Aga eriti ei oska midagi välja mõelda..

    VastaKustuta
  12. Siis jäävad üle kõik taimsed koored - neid on täitsa poest saada ja need on ka märkimisväärselt püsivamad, kui loomsest koortest tehtud vahud.

    Kahjuks aga muidugi pole nad nii maitsvad, kuna taimse koore rasva sulamistemperatuur on kehatemperatuurist kõrgem, mistõttu ei saa nii head maitse elamust, aga ajab asja ära, kui kindlasti miskit vahtu vaja on.

    Aga mis puudutab tavalistesse piimadesse, mida ka palju küpsetamisel kasutatakse, siis mina katsetan üsna tihti nii soja- kaera- riisi- kui ka mandlipiimaga - töötavad kõik ja on ka maitsvad - minu lemmik ongi mandlipiim.

    VastaKustuta
  13. Aha.. ma vaatasin ka mandlipiima poes mingi päev, aga kuna ma ei ole eriti julge uute asjade katsetaja, siis jäi ostmata. Kas need joogiks ka kõlbavad või ikka ainult toitudesse panekuks?

    VastaKustuta
  14. Kuna ma ise lihtsalt niisama piima ei joo, siis väga ei oska kommenteerida sellest võrdluspunktist piim vs mandlipiim.

    Kui aga võtta neid mandli-riisi jms jooke kui laiendust toidusedelis on need väga maitsvad ja head. Ilmselt ongi hästi palju selles asi kinni, et kas suhtuda neisse kui piima asendajasse (mida nad pole ja võistelda ei suuda) või kui uutesse koostisainetesse/toidusedeli laiendajasse, mis annab neile hoopis teise võimaluse ja nii nad osaks menüüst teeb.

    Soovitan soojalt ka Valio laktoosivaba piima, see on küll väga hea piima asenduseks, juhul, kui piimatooted laktoosi pärast vastunäidustatud on. Sellega valmistatud cappucino ei jäänud kuidagi alla tavalise piimaga valmistatud cappucinole.

    VastaKustuta
  15. Mina vahustan piima vahustajaga: http://www.illy.ee/et/piima-vahustaja/16-pii.html super hea aparaat, soovitan kõigile:)

    VastaKustuta

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...