esmaspäev, 20. september 2010

Erilised pannkoogid erilise nädala auks - vegan tatrakoogid

Ma ei söö just tihti esmaspäeva hommikuks pannkooke, kuid täna on need väga õigustatud.

Nimelt korraldab kosmeetikafirma Lush (kes müüb imelisi naturaalseid kehatooteid) vegan nädala, kus kõik nende 12 töötajat toituvad nädala jagu veganite reeglite järgi (säästes nii 24 looma elu). Samuti toimub Nami-Namis väga inspireeriv kooskokkamine. Ja mina olen tahtnud juba terve igaviku valmistada vegan-pannkooke.

Veganid on taimetoitlased*, kes ei tarbi ühtegi loomset saadust (liha, muna, piim, juust, või ja isegi mesi). Küll aga on nende laual ohtralt teraviljatooteid, köögiviljad-puuviljad, läätsed, oad, herned ja seened. Kui arvate, et see on pöörane äärmuslikkus, siis eksite. Väga lihtne näide on kaneelirullid - kui valmistada muna ja piimata pärmitainas ning kasutada taimset margariini (mida teevad 99% tööstustest) ongi olemas kõigi eestlaste lemmiksaiake - kaneelirull. Veganid ei söö ainult muru - püüan seda mõtteviisi siin järgneva nädala jooksul ümber lükata ja pakkuda välja rikkalikke vegan-retsepte.

Veganiks hakkatakse enamasti tervislikel, usulistel, eetilistel põhjustel. UN on oma raportis kirjutanud, et ühe 150grammise burgerikotleti valmistamine võtab 2400liitrit vett. Sama palju vett kulub 4tundi dushi all olles!! Samuti on karjakasvatuse poolt tekitavad gaasid ohtlikumad, kui CO2 ning karjakasvatus tekitab neid rohkem, kui kogu tranpordisektor kokku.

Mina isiklikult ei ole (veel) vegan ja võtan neid retsepte kui menüükaardi täiendust. Vahel on väga mõnus kehale ja loodusele pai teha ning süüa midagi kergemini seeditavat. Ilmselt just selle tõttu ei ole mul ka tõrget näiteks kaera/riisi/mandlipiima vastu - need on mõnusad (maitse)piimad hommikusöögihelveste kõrvale. Ka käesolev retsept, lisaks sellele, et see on vegan on lihtsalt mõnus vaheldus tavalistele pannakatele. Maitsevad need õige magusalt ja mõnusalt pähkliliselt. Ja need on valge suhkru vabad ja väherasvased. Gwyneth Paltrow retsept.

Valmib 12-14 pannkooki:
- 300 ml riisi- või sojapiima
- 1 spl taimeõli
- 1 spl sidrunimahla
- 1 spl vahtrasiirupit
- 1,25dl tatrajahu (1/2cup)
- 1, 25 dl (täistera)nisujahu/asenda riisijahuga, et saada gluteenivabad koogid
- 1 tl soodat
- 1/2 tl soola
- 1 suurem üleküpsenud banaan
- serveerimiseks vahtrasiirupit ja pähkleid

Sega omavahel vedelikud. Teises kausis sega kokku jahud, sooda ja sool. Haki banaan kahlviga väiksemateks tükkideks. Sega vedelikud ja banaan jahu hulka, sega täpselt nii palju, et jahu oleks segunenud. Ära üle sega, nii saad tihked ja kõvad pannkoogid. Saad üsnagi vedela taina.

Küpseta taimeõlis väikesed lusikapannkoogid. Serveeri vahtrasiirupiga. Soovikorral lisa pähkleid. Head avastamist!

*Lihtsalt taimetoitlased hoiduvad vaid lihast, kuid tarbivad siiski piima, mune jms.

6 kommentaari:

  1. Väga põnev, Kätrin!!! Lisa või Nami-Namisse ;)

    VastaKustuta
  2. Ma ise olen seda retsepti tallel hoidnud pikka aega ja ei olnud varem mahti teha, kuid vegan nädal andis täpselt paraja tõuke.

    Mulle nad meeldisid - aga tuleb tunnistada, et jätaks vist isegi retseptist vahtrasiirupi ära - üsna magusad said. (mul oli ka muidugi korralikult hoitud-küpsenud must banaan)

    Minu meelest väga mõnus alternatiiv tavalistele "valgetele" pannkookidele. Ja kui vähegi avatud meelt hoida ning mitte kõike tervislikku ja teistmoodi kohe imelikuks/huvitavaks- (selle halvas tähenduses) tembelada(nagu paljud kahjuks teevad)siis on see väärt täiendus hommikusöögimenüüssse.

    VastaKustuta
  3. Tere Kätrin. Kas jäätist saab blenderis ka(mikseris) teha? Ma mõtlen sellises, kus terad on anuma põhjas. Ma tean, et vahustamiseks tuleks kasutada teisi otsikuid, kuid siin kodus mul neid kahjuks pole. On ainult selline variant.
    Lisan mu tuttava väga hea koogi retsepti juhul, kui Sa seda ei tea või pole proovinud: http://veganverve.wordpress.com/2008/08/12/vegan-jewish-apple-cake/

    VastaKustuta
  4. Jäätist blenderiga ei saa teha, sest vahukoor on vaja ikkagi täitsa vahtu saada. Siis pigem juba natuke randmetööd ja vahusta käsi-vispliga see vahukoor ära. Ega samas - kes teab, äkki ajab blender vahukoore vahtu ka - pole proovinud. Igaljuhul on käsivispliga lihtsam ja kindlam.

    Küll aga saab blenderiga teha imelist vegan-jäätist ehk siis külmuta tükkidena ära hästi valmis banaan ja järgmisel päeval püreesta blenderis. Saad kreemise ja külma banaani-magustoidu/jäätise, mis sobib hästi ka nende vegan pannkookide peale.

    Aitäh retsepti jagamise eest, Anonüümne. :)

    VastaKustuta
  5. Hea Kätrin, tänud Sulle nõuande eest. Ise arvasin ma sama, aga tahtsin kinnitust saada. Kannuga blender sai eelmisel laupäeval ostetud ja mitmed smuutid ka ära proovitud. Ning vahukoor ja kondentspiim ootavad oma järjekorda. Õnneks, vispel on olemas. Ei jää muud, kui nagu Sa väljendasid randmed tööle panna. Ilusat õhtut.

    VastaKustuta
  6. Oi, palju õnne, blender on minu köögis täiesti asendamatuks saanud - lisaks smuutidele teen sellega ka kõik püreesuppid ja niisama püreed - kõrvitsa oma näiteks :)
    Head katsetamist! Ja loodan, et jäätis õnnestub :)

    VastaKustuta

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...