teisipäev, 21. september 2010

Peedi-kookospiima püreesupp - terve laudkonna üllataja

See, tunnistan ausalt, minu jaoks imelik kooslus, oli mulle nami-namist juba ammu silma jäänud. Koguaeg kripeldas hinges, et ei tea, kuidas see maitseb aga samas on mul jällegi peediga selline imelik suhe, et kui roog on liiga peedine :), siis ta mulle väga ei meeldi. Sinna juurde veel kookospiim ning kokku saab roa, mille maitset mina ei suutnud oma peas umbkaudseltki ette arvata.

Vegan-nädala ja -kooskokkamise raames võtsin aga supiteo plaani.

Kuigi meil eile suuremat punti inimesi laudkonnas ei istunud, kergitasid kõik kulmu, kellele õhtusöögiroast rääkisin. Mainin siia vahele ära, et supp sai tõeliselt maitsev, meenutas natuke Tai magus-hapusid kookospiimasuppe ja nägi nii imeilus välja, et pakun seda järgneval korral julgesti külalistele - just sellises väikeses tassikeses isu- ja elevuse tekitajana :)

Retsept nami-namist, kus mainitakse ka, et peedi-kookospiima kooslus on levinud Lõuna-Indias. Kergelt mugandatud.

Eelroana jagub 4le:
- 2 spl õli
- 2 küünt küüslauku
- 1 tl jahvatatud vürtsköömneid (juustkuköömen/cumin)
- 250 grammi peeti*
- ca 300 ml juurviljapuljongit (kasutasin Herbamare mahe-puljongimassi+vesi)
- 150 ml kookospiima
- soola, pipart
- poole suure sidruni mahl

Haki küüslauk ja pane KÜLMA ÕLI sisse potti, lisa vürtsköömen ning prae madalal kuumusel läbi. Jälgi, et küüslauk kõrbema ei läheks, nii muutub see kibedaks (seepärast ka külm õli). Lõika peet väikesteks kuubikuteks ja lisa potti. Lisa soola-pipart. Prae keskmiselt kuumusel ca 5 minutit. Lisa puljong ja soovikorral ka tšillipulbrit ning keeda kuni peet on pehme (ca 15min)*

Lisa kookospiim, maitsesta sidrunimahlaga ja maitse - vajadusel lisa soola, veel sidrunimahla. Kui maitsed on tasakaalus, siis püreesta blenderis/nuimiksirga siidiseks. Serveeri kohe, peale kurgiribasid. Head proovimist!

*Võid kasutada ka poest ostetud, keedetud-riivitud peeti. Lühenda keetmisaega 5minuti peale.

3 kommentaari:

  1. See kõlab nüüd küll väga paljulubavalt. Mõnusalt teistmoodi ja oleksin ise samamoodi uudishimulikult ja veidi kõheldes sellele kooslusele lähenenud. Nüüd raudselt äraproovimisele minevate toitude nimekirja sisse kirjutatud. Peet mul üks lemmikuid niikuinii :)

    VastaKustuta
  2. Hakkan kohe seda suppi tegema aga küsimus selles, et kas siis tasuks natuke tsillit panna või mitte. Koostises tsillit pole aga tekstis kõlea korra läbi küll.
    Ette tänades Irma

    VastaKustuta
  3. Irma, natukene võib tšillit lisada, kui lauas keegi vürtsika vastu pole.

    VastaKustuta

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...