kolmapäev, 15. september 2010

Tummine shokolaadikeeks - brownie vähekaloriline suurem õde


Küll see on imelik nimi, mis postitusele kirja sai, aga teisiti ma ei oska seda kiidulaulu alustada keeksile,mida pühapäeval valmistasin ning mida täna (kolmapäeval) hommikukohvi kõrvale naudin, kui kõige paremat, pehmemat, mahlast shokolaadikeeksi, mida seni valmistanud.

Brownie on sügavalt shokolaadine ja vägagi rammus ruudukujuline lame koogike, mis pärineb Ameerikast. See leiutati 19sajandi lõpul, kui klient nõudis kokalt kooki, mis on väiksem kui tavaline koogitükk, et see mahuks ilusti ettevalmistatud lõunakarpi.

Tummine, võist, shokolaadist ja pähklitest-aprikoosidest nõretav koogike sai muidugi tõeliseks hitiks ja tänapäeval valmistatakse sellest tohutult palju erinevaid variatsioone. Levinum on siiski sohokaaldiruuduke väikese pähklilisandiga.

Siin üks keeksiline, mis meenutab oma olemuselt ja maitselt parimaid browniesid poole väiksema kaloraasi juures. Lihtsalt infoks neile, kes muidu kahtlevad, et ei saa olla üks suvikõrvitsa lisandiga keeks nii hea. Pealegi seisab päevi toatemperatuuril värske ja pehme. Retsept ikka nami-nami avarustest, kergelt mugandatud.

Suure, 12le jaguva keeksi jaoks:
- 3,2 dl nisujahu
- 1,2 dl suhkruta kakaopulbrit
- noaotsaga soola*
- 0,5 tl kaneeli*
- 2 tl küpsetuspulbrit
- 1 tl soodat
- 2 tl vaniljesuhkrut*
- 40 grammi toasooja võid
- 2 dl pruuni roosuhkrut
- 1 muna
- 0,6 dl hapukoort
- 2,5 dl riivitud suvikõrvitsat (jäta taina valmistamise ajaks sõelale nõrguma)
- meelepäraseid hakitud pähkleid (hästi sobivad kreeka- ja metsapähklid)

* Ära ühtki neist välja jäta, sest toovad esile kakao maitse ja eraldi neid koogis tunda pole. Ka kaneeli mitte.

Sega kuivained omavahel. Hõõru või suhkruga vahule, lisa vahustades muna. Sega hulka suvikõrvits, hapukoor ja pähklid. Sega ettevaatlikult hulka kuivaine segu. Saad üsna tihke taina. Küpseta võitatud keeksivormis 175kraadises ahjus tund aega või kuni keskele torgatud puutikk kuivaks jääb. Palun proovige, te ei kahetse!

5 kommentaari:

  1. Kätrin, mulle nii meeldivad su kirjeldavad pealkirjad- argiõhtu elevusehetk, kuuma suve meenutaja jne. :)See loob omakorda seoseid ja annab kohe teise mõõtme toidule juurde.
    Selle keeksi kohta: mul on läbikuumutatud püreestatud suvikõrvits purgis, ei tea, kas see sobiks riivitud kõrvitsat asendama?

    VastaKustuta
  2. Aitäh. Tore, et see minu emotsioon siis ikka tänu pealkirjale lugejani edasi kandub.

    Suvikõrvitsast aga - püreestatud kõrvits kindlasti sobiks. Ei tea ainult, et kas seda nõrutada annab nagu jogurtit - kardan, et ta on tiba vesisem ehk, kui lihtsalt toores suvikõrvits. (Mis on ju imelik, sest tegelikult pole vett lisatud ja kuumutades peaks osa vedelikku hoopis aurustuma)

    Igaljuhul proovi aga jälgi, et tainas tuleks tõesti üsna paks ja tummine - et teda peab korralikult spaatliga laiali ajama vormis. Vajadusel siis 2-3spl jahu lihtsalt rohkem.

    VastaKustuta
  3. Tere ! See keeks tundub väga isuäratav, aga ma tahtsin küsida, et kui suvikörvitsat riivida siis tegelikult on see riivitud segu ju üsna vesine, kas üleliigne vesi tuleks välja pigistada vöi panen köik tainasse ?

    VastaKustuta
  4. Mina olen natukene aega hoidnud suvikõrvitsat sõela peal ja seda ka kergelt kuivemaks pigistanud, aga väga ohtralt sellega vaeva pole näinud.

    VastaKustuta
  5. Küsimus- kas keeks oleks hea ka ilma suvikõrvitsata? :)

    VastaKustuta

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...