teisipäev, 31. mai 2011

Gnocchi gratään - argiõhtu piduroog


Siin on ehe tõestus sellest, kui palju mõjutab toidu nimi ja serveerimine selle isuäratavust.

Väikeses portsjonvormis küpsetatud road muudavad iga lihtsa argiõhtu natuke pidulikumaks ning perega ümber laua istuda on kohe rõõmsam, kui niisama makarone taldrikusse tõstes.
Tegelikkuses võiks seda rooga valmistada muidugi ka suures ahjuvormis ning nimetada seda lihtsalt- kartuliklimbid tomatikastmes, kuid nii ei istuks vist teie juurde lauda keegi. Gnocchi nimetus on meil veel üsna uudne ning põnev.

Gnocchid on Itaaliast pärit, enamasti kartulist tehtud väikesed klimbikesed, mille kasutusala sama lai, kui erinevatel pastatoodetel. Lisaks kartulile võib gnocchisid teha ka meile väga omasest kõrvitsas. Nüüd on neid saada juba igas suuremas poes, soovitan kindlasti proovida.

See tomatikastme ja mozzarellaga valmistatud vormike sarnaneb enim lasanjega, kuigi on lihavaba. Valmib kiiresti ja lihtsalt.

Jagub neljale:
- 1 keskmine hakitud sibul
- 1 küüs hakitud küüslauku
- 400 grammi purustatud tomateid
- basiilikut
- soola, pipart, 1 tl suhkrut
- 1 pakk, a 450 g gnocchisid
- 1 pallike mozzarellat a 125 grammi

Pane pannile 2 tl õli, lisa sinna sibul ja küüslauk ning näpuotsake soola. Nüüd kuumuta keskmisel kuumusel kuni sibul on klaasjas. (Külma õlisse ja soola lisamine takitsab sibulal ja küüslaugul kõrbema minna)

Lisa purustatud tomatid ja pool konservipurgi täit vett. Maitsesta soola, pipra, suhkurga. Tõsta kuumust, lisa gnocchid ning prae 5 minutit. Keera pliit kinni ja lisa basiilik.
Jaota roog vormi(desse), murenda peale mozzarella ning küpseta 220 graadises ahjus, kuni juust on sulanud. Serveeri ettevaatlikult, kuna kausikesed on tulised. Head isu!

3 kommentaari:

  1. Õigust räägid, nimi annab palju juurde. Võiks ju ka lihtsalt öelda, et kartuliklimbid tomatikastmes, aga see pole see :-)
    Samas ei saa sellega ka üle pingutada, ma eelmisel nädalal sain suutäie naerda, kui Bonaparti bistroo menüüst lugesin: kuumal pannil praetud kanafilee...
    Halloo, kas teised köögid praevad kanafileed külma panni peal või? :-D

    VastaKustuta
  2. :D:D:D

    Aitäh, Liina, sain kohe korraliku naeratuse näole.

    Eks esineb neid nalju ikka ohtralt, kui vaid vaadata.

    Aga kartuliklimbid tomatikastmes on igaljuhul gnocchi gratäänina palju maitsvamad.

    VastaKustuta
  3. Kartuliklimbid või siis laiemalt igasugused gnocchid on üks mu lemmiktoite! Ostsin isegi kartulipressi nende jaoks, enne surusin kartuleid läbi sõela, vat see oli vaev.

    VastaKustuta

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...