kolmapäev, 27. juuli 2011

Bruschetta grillitud köögiviljadega ning eestimaine teriyakikaste - ideid nädalalõpu grillpeole

Kas te teate, et väljas saab grillida? Või on kõigil ammu sellest kõrini ja pealegi on ilm nii kuum. Aga nüüd...

Kas te mäletate seda esimest grill"pidu", mida põlvist saadiks hanges peetud sai, näpud külmast sõitelemas ja lumi kuuma grilli all sulamas? Pärast pikka talve on ju esimene grillilt tulnud roog nii magus, et selle valmistamiseks ollakse valmis grill isegi lumehunnikusse küdema panema. Ja nüüd, keset suurt suve on enamikul grill-lihast ammu isu täis ja tahaks midagi kergemat. Siin mõned mõtted, mida liha asemel grillile pista ning mida maitsvat neist saadustest teha, kui lõõmava päikese käes liha mitte kaubaks ei lähe.

Esmalt aga üks idee, mida enne grillima asumist kaasa valmistada. Nimetaksin selle kergelt magusa mekiga, meile hingelähedase leiva maitsenüansiga kastme eestipäraseks teriyakiks. Sobib ideaalselt erinevate köögiviljade pintseldamiseks grillimise ajal, et need mahlasemad ja maitsekamad saaksid.

Valmistamiseks keeda madalal kuumusel 1,5 liitrit kalja, kuni see on kokku redutseerunud sätendavaks, süsimustaks kastmeks. Vala puhtasse anumasse, säilita külmkapis ning kasuta köögiviljade pintseldamiseks grillimise ajal. Muidugi sobib see hästi ka liha pintseldamiseks.

Köögiviljadest meeldib mulle grillida paprikat, suvikõrvitsat ja pommut. Vahel lisan sekka ka fenkolit, tomateid ja shampinjone. Viimati sai aga tehtud just kolme esimest ning neist siis hiljem imehäid bruschettasid kokku laotud.

Paprika lõika pooleks ja puhasta ning aseta grillile nahk allpool ja grilli seni, kuni nahk mustendab ja mullitab. Tõsta kaussi, kata toidukilega ning lase jahtuda - nii tuleb kõrbenud nahk kergesti maha ja saad bruschetta katteks mõnusa suitsumekiga paprikafilee, mis ideaalselt ka liha kõrvale passib.

Suvikõrvitsa ja pommu viilakaid pintselda natukese õli ning eestimaise teriyakiga. Vaheta pooli, pintselda üle ka teine pool ning grilli, kuni viilakad on pehmed ja nõtked. Kogu kaussi ning maitsesta meelepäraste ürtidega. Hästi sobib kõik hää, mis värskelt võtta - tüümianist murulauguni.

Nüüd grilli valmis ka paras ports ciabatta viile, hõõru sinna peale värsket küüslauku, kata grillitud köögiviljadega, puista peale soolakat fetajuustu, nirista üle oliiviõliga, soola-piparda ja naudi. Hääd-kerget grillimist!

2 kommentaari:

  1. See kalja kastmeks keetmine tundub huvitav, kas on tähtsust ka kalja sordil? Ise ma eriti kalja pole joonud (eiteagi miks) aga olen aru saanud, et kaljad on erinevate tehnoloogiagatega valmistatud.

    VastaKustuta
  2. Mina olen kasutanud A Le Coqi naturaalselt kääritatud tumedat kalja. See on kõige vähem limonaadisem poe omadest ning mõnusalt tummise maitsega. See ilmselt ongi oluline - et väga suhkrune poleks.

    VastaKustuta

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...