reede, 16. september 2011

Nostalgiamaitseline roosa ime ehk paradiisiõunamoos

Kui see moos ei maitseks nagu mõni sünnipäevapidu minu lapsepõlves, kus ALATI oli laual ka paradiisiõuna kompott, oleks selle keeduse nimi kas printsessimoos või midagi muud säärast - nii imekaunis sügavroosa on selle toon.

Kui nüüd päris ausalt tunnistada, siis paradiisiõunakompotiga olid mul tegelikult kahetised suhted lapsepõlves - mulle hirmsasti meeldis see maitse, aga ma absoluutselt ei sallinud neid kompotivedelikus pehmeks tõmmanud paradiisiõunu süües seda keskmist, kõvat ja seemneid täis osa, mida ma siis salamisi pihku korjasin ja tasakesi kööki hiilised prügikasti poetasin. Muidugi polnud sellisel ajal üldse nii ilus teha, sest õuna süües tohtis vaevu allesjääda vaid üks asi ja selleks oli varrejupp.

Meil on maal aias 2 paradiisiõuna puud, mis igal aastal viljakalt üle õue punetavad, kuid ainus asi, mida nendega tänapäeval tehakse on kokkuriisumine, et need aia kaugemas nurgas rahulikult mädaneda saaksid. Nagu mu ema ütleb - ei ole sööjajaid, aga kui ma endale mõtlen ja oma tutvusringkonnas ringi vaatan, siis ei ole kaugel ka see aeg, kui isegi paradiisiõunad purki saavad - nii populaarseks on saanud ise hoidistamine - eks ikka selleks, et purgis ehe, ilma suurema lisa-aineteta ja vähema suhkruga saadused oleksid, mida siis isukalt terve pika talve põske pista.

Ainus põhjus, miks ma sel aastal veel kompoti ei teinud oli suurte purkide puudumine ja hoiustamiskohtade nappus - algatuseks piisab mõnest pisipurgist imemaitseva nostalgiamaitsega moosist.

Valmistamiseks pane pestud paradiisiõunad potti, lisa klaasi jagu vett ja lase madalal tulel keema tõusta. Keeda, aegajalt segades, kuni õunad on pehmed. 2kg õunte jaoks kulub selleks ca 40minutit.

Hõõru segu läbi sõela, et seemnetest ja vartest lahti saada, vala tagasi potti, lisa 200-400grammi suhkrut, 2 spl sidrunimahla ja keeda 5 minutit. Jaota steriliseeritud purkidesse, kaaneta ja tarbi pimedal südatalvel lootuskiire hakatuseks.

5 kommentaari:

  1. Minul on üks küsimus Kätrin - Kus on võisaia postitus? Ma olen kindel, et poolde toidublogijad ootavad seda juba kannatamatult:)

    VastaKustuta
  2. Ragne, löön häbiga silmad maha, aga tunnistan päris ausalt, et see on vaid ühe asja taga ja selleks on pildid - mul pole olnud võimalust seda pikka protsessi enam ette võtta, et tegevuskäik üles pildistada ja nii see postitus tegemata ongi. Homme on mul üle pika aja vaba laupäev... Püüan olla ekstra tubli ja küpsetada ning pildistada.

    VastaKustuta
  3. Oh, kui põnev. Ma olen paradiisiõunamoosi teinud mitu aastat, aga nelgi ja kaneeliga. Kapis on väike ports ootel, teen Sinu moodi sidruniga!

    VastaKustuta
  4. Pille, sidrun toob minu meelest nii hästi välja selle paradiisiõuna maitse - kuidagi kohe hoopis teine maitsenüanss tuleb moosile juurde, kui lõpus sidrunimahl lisatud saab. Katseta.
    Ma peaks siis ehk vürtsidega proovima järgmise satsi keeta.

    VastaKustuta
  5. Aga kui sidruni asemel paneks pihlakaid???

    VastaKustuta

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...