neljapäev, 29. detsember 2011

Vanakooli klassika vol.5 ehk vanaemade rõõmustaja ehk trühveltort

See tort on tõeline vanakooli klassika - selline, mille peale isegi vanaemad ütlevad, et küll nende ajal oli hea trühveltort ja võtavad kindlasti nostalgia vaimus veel teisegi tükikese torti lisaks. Millest tuleb trühveltordi nimi, ma ei oska öelda ning ka pisuke uurimistöö ei andnud tulemusi.
Trühveltort on valge biskviidiga kahekihiline tort, millel vahel ja peal kakao-võikreem. See on üks neist tortidest, mis mulle lapsepõlves kohe üldse ei maitsenud. Võikreem oli ikka no kohe väga võine ja üldse oli sel imelik, kergelt mõrkjas mekk juures. Nüüd, vanema ja targemana :) oskan ma seda mõrkjat mekki, mille annab võikreemile tume kakao ja korralik sorts konjakit vägagi hinnata. Ja kodustehtud, korralikult vahustatud võikreemile pole ka vastast.

Suur tort:
Põhja jaoks:
- 5 muna
- 140 grammi suhkrut
- suts soola
- 140 grammi jahu

Kreemi jaoks:
- 250 grammi võid
- 120 grammi tuhksuhkrut
- 150 grammi kondenspiima
- 80 grammi kakaod
- 3 spl konjakit

Kaunistuseks 1 spl kakaod ja shokolaadivigureid

Biskviit valmista eelneval õhtul, puhanud biskviiti on lihtsam pooleks lõigata ja selle tekstuur on parem.

Biskviidi valmistamiseks vahusta toasoojad munad suhkru ja soolaga kohevaks, kuni vispli väljavõtmisel tagasilangev munavahulint ei vaju ülejäänud vahu sisse.

SÕELU peale jahu ning sega õrnalt käega alt üles tõstes jahu munavahu hulka.

Kalla 26cm lahtikäivasse koogivormi, mis on võitatud ja jahuga puistatud ning küpseta 200 kraadises ahjus kuldseks, milleks kulub 25-30minutit. Lase vormis jahtuda.

Võikreemi valmistamiseks vahusta toasoe või vahule, kuni see on helevalge. Selleks kulub ca 30minutit. Vähem aega vahustades ei saa nii head võikreemi.

Sega vahustatud või hulka suhkur, vahusta 5 minutit. Edasi vahustades nirista hulka kondenspiim, seejärel kakao ja viimasena peenikese nirena konjak. Vahusta kuni saad ühtlase läikiva kreemi.

Lõika biskviit pooleks. Lihtsaim on seda teha, kui teed ühele küljele keskele sisselõike ja tõmbad siis niidiga biskviidi pooleks.

Määri kolmandik kreemist biskviitpõhjale, tõsta peale teine biskviidi pool ning kata ülejäänud kreemiga äärtest ja pealt. Puista peale kakaod.
Shokolaadivigurite ehk -kaunistuste tegemiseks sulata veisvannil shokolaad, tõsta pritskotti või tugevasse kilekotti, lõika ära ots, et jääks hästi väike auk ja pritsi küpsetuspaberile meelepärased kujundid. Aseta ööseks külmkappi tahkuma ja kaunista enne serveerimist tort. Head nostalgitsemist!

9 kommentaari:

  1. Ei tahaks kurjustada, :) aga mina ja paljud mu sõbrad ja tuttavad ei võta eales kasutusele ühtegi retsepti, millel pole juures fotot, mis näitaks torti või kooki läbilõikes - sellest ju saab umbes 80% täpsusega aimu koogi tegelikust maitsest ja konsistentsist.
    See, milline ta pealt on, ei ütle kellelegi midagi, v.a. seda, et kook on šokolaadirikas, millel on musttuhat erinevat variatsiooni.

    VastaKustuta
  2. Oks, Sa ikka mõistad, et ma pole kasumit taotlev tootja, kes püüab Sulle pähe määrida kooki, mis on ainult sai ja ei mingit täidist, vaid keegi, kes kirega kokkab ja jagab retsepte, mis koduköögis hästi õnnestunud ja sõpradele väga meelt mööda on olnud?

    Seda enam, et mida Sina lõpuks kodus oma koogi vahele paned ja kui palju seda on, on ju puhtalt Sinu otsus - minu poolt ette antud kreemi kogus on enam kui piisav, aga kui seda Sinu ja Sinu sõpruskonna jaoks vähe on, siis saab sinna laduda ju maasikaid, virsikuid, pohlamoosi ja mida kõike veel ning tort kasvõi 6kihiline teha - ehk minu idee on vaid inspireerida ja milline saab Sinu koogi läbilõige, on juba Sinu otsus - sest selle teed ju Sina, mitte mina.

    Andesta, kui see kõik nüüd liiga keevaline sai, aga kõik, kes vähegi pideva toidupildistamisega kokku puutunud on, teavad, et igast nurgast ja läbilõikest ei jaksa pilti teha - ühel hetkel tahaks ise ja ka laua ümber ootavad näljased kätetööd nautima hakata.

    Ja lõpetuseks veel nii palju, et peagi on tulemas ka üks tordiretsept, millel on läbilõige täiesti spetsiaalselt pildistatud, kuna seda ei saa kirjeldada nii lihtsalt nagu antud torti siin, mis ongi - kahekihiline valge biskviit, mille vahel ja peal trühvlikreem.

    VastaKustuta
  3. Kätrin, imeilusad pildid ja väga sütitav kirjeldus! hakka või ise seda kooki tegema :) Nagu minu asjatundmatu silm ütleb, oled saanud seekord pildi päevavalguses? Või on Sul mingi muu nipp, kuids sellist ilusat pilti saada? :)

    VastaKustuta
  4. Silja, aitäh! Pildid on tehtud laupäeva päeval selle tunnikese jooksul, kui tõesti valge on.
    Tort on maitsvam veel, kui kirjeldus, seega soovitan igati küpsetamine ette võtta.

    VastaKustuta
  5. Ohnurr :P
    See pole ainult vanaemade rõõmustaja.. see on midagi südantsoojendavat lapsepõlvest.. Hakka või ise tegema.
    Alati oli see tort roosade võikreemist rooside ja roheliste lehtedega ja sarnaste šokolaadiviguritega nagu sul.. hakka või tegema..

    VastaKustuta
  6. Trühvitort on minu üks lemmikuid, mile tegemise olen korra ka ise ette võtnud ja mis oli tegelikult üsna lihtne.

    Mis fofodesse puutub, siis tihtipeale valmistame ju tordi või koogi küllaviimiseks, mistõttu on üsna mõeldamatu, et lõikame kodus tüki lahti.

    VastaKustuta
  7. minu lemmik tort eales! polnud kahtlustki, mis torti eelistan, kuigi võikreemi idee tundub üpriski ebameeldiv, siis selle tordi puhul on just see, mis teebki temast selle õige asja. tänased trühvlitordid on aga kuidagi kuivemad ja enam pole ostnud, ise aga võiks küll teha. miks mitte juba täna, mhhh, peab poodi kondenspiima ostma minema.

    VastaKustuta
  8. Olen seda mitmeid kordi nüüd teinud ja absoluutselt kõik kiidavad. Aitäh suurepärase retsepti eest.

    VastaKustuta
  9. Tere. Küsiksin, et kas biskviite millegagi immutada ei tule? Ja kui ei, siis kas kuivaks ei jää? Aitäh.

    VastaKustuta

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...