kolmapäev, 17. veebruar 2010

Hõissa vastlad! Tõeliselt hõrgud vastlakuklid.

Vastlapäev on üks neist armsatest pühadest, mida mulle väga tähistada meeldib. Põhjus ilmselt selles, et see on vana, päris õige Eesti püha, mitte nagu sõbrapäev, mis meile Ameerikast tulnud on. (Kuigi väikestviisi tähistame alati ka sõbrapäeva)

Igaljuhul oli mul eilseks plaanitud suur vastlasöömaaeg, sest õue kelgutama me sel aastal ei plaaninud minna ja nii tähistasime ohtra söögiga. Tegin nii mulgiputru kui ka oasuppi ja esimest korda ka päris ise vastlakukleid.

Seda ütlen juba ette ära, et ma pole pärmitainaga just parim sõber. Ma ei oska teda õigesti sõtkuda ja siis jääb see kõikjale kinni, ei kerki korralikult ja no kohe ei õnnestu.

Nüüd oleme vaikselt ikka jutupeale saanud, sest avastain toreda õpetuse pärmitaina valmistamiseks - Richard Bertinet näitab kuidas teha magusat pärmitainast. Kuigi video on inglisekeelne soovitan seda kindlasti vaadata, tehnikat näeb ikka. Just nii ma eile oma kuklitainast sõtkusin/loopisin ja välja tulid tõeliselt õhulised, pehmed ja hõrgud pallikesed.

Retsept Nami-Namist, sellest saab 16 keskmise suurusega kuklit:
- 25 grammi värsket pärmi
- 2 spl suhkrut
- 250 ml leiget piima- 375-425 grammi jahu (kasutan Sunnutai nisujahu)
- 75 grammi võid
- 1 muna
- 0,5tl soola
- 0,5 tl jahvatatud kardemoni

Täidis:- 400 ml vahukoor
- 3spl suhkrut
- 1 spl vaniljesuhkrut (DanSukkeri oma on parim)
- haput moosi

Hõõru pärm suhkruga kuni see vedelaks muutub.
Sega pärmi-suhkru segu leige piimaga ning lisa niipalju jahu (umbes pool kogusest), et saaksid hapukoorelaadse massi. Sega korralikult läbi ja jäta sooja kohta käärima (umbes 20minutiks).
Kui taina pinnale on tekkinud väikesed mullid lisa lahtiklopitud muna, jahtunud sulavõi, sool, kardemon ja ülejäänud jahu. Sega segamini ja seejärel sõtku/loobi tainast kuni saad ühtlase, pehme, elastse taina. Lase soojas kohas rätiku all 30-40 minutit kerkida.

Murra tainast muna suurused tükid ja vormi peopesas keerutades ilusad ümmargused pallikesed. Lase rätiku all 15 minutit kerkida, seejärel määri lahtiklopitud munaga ja küpseta 190kraadises ahjus kuldseks (umbes 15minutit). Lase jahtuda.

Täidise jaoks vahusta vahukoor tavalise- ja vaniljesuhkruga üsna tugevaks vahuks.
Lõika kuklitel mütsid maha, uurista natuke sisu välja, täida see hapuka moosiga (mina kasutasin pohlamoosi) ning lisa ohtralt vahukoort. Kaunista äralõigatud mütsikese ja tuhksuhkruga.
Head küpsetamist!

2 kommentaari:

  1. Tegin ka ise vastlakukleid ja enda tehtud on ikka imehead küll. Seal aastal jäi hernesupp ja muu soolane kpll tegemata, sest ühtul oli vaja kooli poole juba vurada :)

    Ja su räimeteost lugedes tuli kohe tahtmine neid saada, kuigi see tegu iseenest on mulle ka vastumeelne, nii et ma ei usu, et neid ise teen :(

    VastaKustuta
  2. Kodused vastlakuklid on tõesti imehead. Langevad pigem ühte rühma kaneelirullide, kui vahukoorega saiadega.
    Räimetegu soovitan ka väga ja teha kohe topeltkogus - kõik, mis üle jäävad saab panna marinaadi ja nii saab ühekorraga 2 maitsvat rooga.

    VastaKustuta

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...