esmaspäev, 4. oktoober 2010

Vale-spanakopita ehk mahlane fetapirukas Kreekast

Taaskord oli reede see tore päev, kus aktiivsed namikad kohtusid Toiduakadeemias, et üheskoos midagi maitsvat valmistada.

Sel korral oli teemaks Kreeka köök ning peakokk oli meile kokku pannud hõrgutava menüü oma lemmikutest. Meie valmistasime Santorini tomatikotlette, väga mõnusat ja kanget küüslaugutippi, imelist magustoitu rizogalo ning üht väga maitsvat pirukat, mille kohta ütles peakokk Pille, et kõik kreeklased, kes seda söönud, väidavad, et see olevat sama hea kui nende vanaema tehtu. On vast kiitus! Ja tõesti, pirukas on mahlane, vürtsiselt soolaka juustuse sisuga ja pealt imekaunilt kuldne. Tõeliselt maitsev suutäis.

Lihtne teha ning jagub ka suuremal peolaual. Retsept nami-namist:

- 500-700 grammi pärmi-lehttainast
- 2 keskmist sibulat
- kuivatatud punet ehk oreganot
- 1 muna
- 500 grammi kreemjat fetajuustu tetrapakist
- 100 grammi külmutatud/200 grammi värsket spinatit
- musta pipart

Sulata külmutatud spinat haki peeneks ja nõruta sõelal. Kui kasutad värsket spinatit, kuumuta seda pannil, kuni see kokku kukub, nõruta ja haki peeneks.

Haki sibul ja prae pannil klaasjaks. Lisa fetajuust ja spinat, sega ühtlaseks. Maitsesta musta pipra ja punega. Lase jahtuda ja taheneda. Klopi lahti muna ning vala enamik täidise hulka, jättes natuke alles piruka määrimiseks.

Pane täidis lehttaina keskele ning tõsta servad peale kokku. Vajuta näppudega kinni. Tõsta õmblus allpool plaadile, määri munaga ning küpseta 200kraadises ahjus 30minutit, kuni pirukas on tugevalt kuldne-pruunikas. Lase enne lõikamist natuke tõmmata. Sobib pakkuda nii kuumalt kui külmalt. Kali orexi! (head isu kreeka keeles)

9 kommentaari:

  1. No ma pidin seda ju koolitusel tutvustama, sest muidu oli ta kuidagi nami-nami 10 000+ retsepti sekka ära kadunud ja see retsept väärib laiemat populaarsust :)
    Tore, et maitses - Kaarel on Sul väga hää pirukameister :)

    VastaKustuta
  2. Mulle ka väga meeldis Kreeka koolitusel see pirukas, hästi mahlane ja mõnus oli. Raudselt tuleb tegemisele, ostsin juba taina ja spinati kappi valmis (feta oli niikuinii olemas), nüüd tuleb ainult külalised kohale kutsuda :)

    VastaKustuta
  3. Aitäh Pille! Ja aitäh jagamast - see retsept saab kindlasti väga tihti olema meie laual, kui külalisi võõrustame. Väga väga mõnus on :)

    Pean proovima muidugi ka rullikeeratult teha - kui Tuuli teeb ja kirjutab, siis kaen kuidas tehtud sai. Mul ju selline täidis sees-tainas ümber tegemine käe sees, sest mõlemal korral oli Pihlaka lehttainas pika ribana, mida rulli keerata ei andnud.

    VastaKustuta
  4. oii yum, igasugused soolased pirukad on mu absoluutsed lemmarid. seda proovin ka kindlasti teha...või noh halvemal juhul palun emal küpsetada. blogi pidamine sobib sulle hästi!

    VastaKustuta
  5. Aitäh, Kristel!

    See pirukas on praegu absoluutne favoriit - sõin seda viimastel päevadeks õhtuks, lõunaks, hommikuks :)
    Proovi kindlasti, ülilihtne on teha ka, aga tulemus on noobel.

    VastaKustuta
  6. See oli tõesti imehea pirukas, parem kui "originaal". :D

    VastaKustuta
  7. Ma kahjuks ei ole originaali proovinud aga Pille kirjeldus, kuidas kõik kreeklased seda temalt noolisid andis pildi ette küll, et kui hea see piruka retsept ikka tegelikult on.

    VastaKustuta
  8. Täna tegin veel seda pirukat ka. Kui spinat oli ära sulanud, siis maitsesin ja mulle meenus, et tegelikult mulle spinat ei maitsegi. Tuli meelde, kuidas ma kunagi spinatipirukaid tegin ja keegi neid ei söönud, sest need olid sellise murumaitsega.
    Feta juust mulle väga maitseb ning sellises koosluses tuli pirukas väga hea! Kõigile maitses.
    Järgmisena proovin browniesid, mmm :)

    VastaKustuta
  9. Mis fetat te kasutate? Mul jäi pirukas väga soolane.

    VastaKustuta

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...