pühapäev, 29. august 2010

Kuidas teha kodust kondenspiima - suu magusaks otse purgist

Ma usun, et Eestis on vähe neid, kes väiksena poleks sinisest, valgete triipudega purgist lusikaga kondenspiima söönud. Minule meeldis seda väga ka pehme valge saiaga süüa. Nüüd armastan ma väga kondenspiimaga kohvi ehk nn. vietnami kohvi.

Avastasin eile külmkapist 1,5 liitrit piima, mis oli tarvis kiiresti ära kasutada. Osa sellest läks pannkoogitainasse, kuid liitri jagu oli veel piima külmas. Teadsin kohe, et proovin sellest ise kondenspiima teha.

Kolasin natuke netis ringi, uurisin-lugesin nippe ja retsepte ning valisin välja kõige lihtsama ja klassikalisema:
- 1 liiter piima (mina kasutasin 2,5%)
- 250 grammi suhkrut
- 1 tl vaniljesuhkrut

Vala piim koos suhkrutega potti ja lase keema tõusta. Keeda keskmisel kuumusel aegajalt segades umbes tund aega, kuniks segu pakseneb. Lase natuke jahtuda ning villi valitud anumasse.

Nüüd aga valmistamisnipid:
- kasuta võimalikult suurt potti, nii pole ohtu, et piim üle keeb ning keemispind on suurem, mis tähendab, et segu pakseneb kiiremini
- lase segul keeda kõrgemapoolsel keskmisel kuumusel, et pidevalt toimuks väike mullitamine - kiirendab protsessi
- segada pole pidevalt vaja, 3-4korda on okei
- kui tund hakkab täis saama, jälgi segu hoolsamalt, sest paksenemine toimub üsna äkki ja kiiresti.
- kui lased liiga kaua tulel olla, saad karamellise kondenspiima, mis on ka imehea maius, kuid mida ei saa jäätise valmistamisel kasutada
- kondenspiima redutseerides saab sellest teha imehäid lehmakomme
- kui kasutad rasvasemat piima, saad paksema, kreemisema kondsenspiima
- lase enne villimist natuke jahtuda ja kui soovid kondenspiima kauem säilitada, kaaneta seejärel kohe. Säilita külmkapis kuni 2nädalat.
- piim keeb umbes poole jagu kokku, mina sain nõks üle 500grammi kondenspiima
Kodutehtud kondenspiim maitseb täpselt nagu päris ja seda purgikest on üsna raske mitte külmkapi vahel seistes lusikaga tühjaks süüa :) Head maiustamist!

2 kommentaari:

  1. Huvitav kas seda saab ka meega teha?

    VastaKustuta
  2. Ma ei ole ise küll katsetanud, kuid teoorias ilmselt saaks, kuna kuumutatult on mesi ja suhkur üsna sarnase käitumisega.

    VastaKustuta

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...