esmaspäev, 16. august 2010

Tiramisu Leo ainetel - Itaalia klassika puhtaimal kujul

Tiramisu (itl.keeles - tõsta mind üles) tundub restoranis süües alati keeruline magustoit olevat, sest paljudes kohtades on see suudetud täiesti tuksi keerata. Küll on see liiga vahukoorene, küll liialt juustune. Tegelikult pole asjas midagi keerulist, kui hea retsept võtta on.

Ma mäletan detailselt, kuidas ma tegin oma esimese tiramisu. Kuna see valmis imelises Itaalias, kaunis Aosta külas hea sõbra Leo restorani köögis oli see minu jaoks suursündmus. Ja mitte seepärast, et tegin esimest korda tiramisut, vaid seepärast, et tegin seda koos tipptasemel kokaga. Aitäh Kadile ja Leole imeliste elamuste eest!

Kuigi retseptis on toimunud pisikesed muudatused, sain seda sel laupäeval veelkord karmide kriitikute peal testida ning kiideti vägagi heaks. Sellest kogusest saab 10le jaguva magustoidu ja kuna mul nii palju pokaale pole, tegin ühe suure "tordi". Võib jagada ka pokaalidesse. Tasub kindlasti proovida, pealegi on koostisosad nüüd juba enamikes poodides saada.

Jagub 10le:
- 400 grammi savoiardi/keelekese küpsiseid
- 300 ml kanget kohvi, parim on espresso

- 2 värsket, vabalt peetavate kanade muna
- 500 grammi mascarponejuustu
- 200 ml vahukoort
- 0,75dl suhkrut
- 4tl vaniljesuhkrut
- näpuotsaga soola
- magustamata kakaod

Valmista kange kohv/espresso ja lase jahtuda.

Eralda munakollased valgetest. Vahusta munavalged näpuotsa soolaga tugevaks vahuks. Pane külma. Vahusta munakollased suhkruga heledaks vahuks, lisa toasoe mascarpone ja mikserda aeglaselt ühtlaseks.

Vahusta vahukoor vaniljesuhkruga kohevaks vahuks ja sega aeglaselt mascarpone hulka. Kõige viimasena lisa õrnalt alt-üles tõstes vahustatud munavalged.

Kasta savoiardi küpsised korraks kohvisse ja pane valitud alusele.*

Kata esimene kiht küpsiseid külluslikult mascarpoonekreemiga ja aseta peale teine kiht hetkeks kohvisse kastetud küpsistega. Kata veelkord mascarponekreemiga. Pane külmkappi 2 tunniks tõmbama. Enne serveerimist raputa peale ohtralt mõrudat kakaod.

* Kui teed magustoidu väikestesse pokaalidesse, pane põhja 2 küpsist ja kata kreemiga. Siis jälle küpsised ja kreem. Sõltuvalt pokaalist peaks mahtuma umbes 3-4kihvti. Enne serveerimist raputa peale ohtralt kakaod. Elagu!

1 kommentaar:

  1. Jube heaaga paistab, et ise pingutasin küpsiste leotamisega üle. Kandiku põhi oli üsnagi märg:)

    VastaKustuta

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...